‘Een gezonde leefstijl en omgeving voor een gezonde baby’

attachment-Zwanger

Zwanger worden verloopt vaak niet zo probleemloos als vaak wordt gedacht. Eén op de zeven koppels krijgt met vruchtbaarheidsproblemen te maken. Dat kwam naar voren tijdens de Orthica Workshop ‘Van kinderwens tot gezonde baby’ die begin deze week in Zwolle plaatsvond.

Diëtiste Andrea van Vuuren, die namens Orthica een lezing gaf,  bracht naar voren dat lichamelijke en psychische factoren de vruchtbaarheid bij vrouwen en mannen kunnen beïnvloeden. Bij een kinderwens hoort volgens haar dan ook een goede voorbereiding. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat een gezonde voeding en leefstijl de kans op zwangerschap vergroten, evenals de kans op de geboorte van een gezonde baby. Dit geldt zowel voor mannen als voor vrouwen.

 

Vroeg begin is het halve werk

Tijdens de workshop werd ingegaan op het belang van  de periconceptionele-fase. Volgens van Vuuren zou de vrouw al een tot twee jaar voor de conceptie moeten beginnen met gedragsverandering. Al voor de zwangerschap is het belangrijk dat een vrouw gezond en gevarieerd eet, niet rookt en geen alcohol nuttigt. Ook (beïnvloedbare) omgevings- en leefstijlfactoren, zoals roken, medicijnen, luchtvervuiling en straling, alcohol en stress kunnen nadelig zijn voor de vruchtbaarheid. Ook mannen zouden hier rekening mee moeten houden.

 

Vruchtbaarheid en leefstijl

Van Vuuren noemde nog twee belangrijke ontwikkelingen die een nadelig effect op de conceptie hebben. Enerzijds betreft vrouwen en hun partners die besluiten om op een latere leeftijd kinderen te krijgen. De vruchtbaarheid neemt af naarmate de vrouw steeds ouder wordt. ‘Tot dertig jaar heeft een vrouw per cyclus twintig procent kans om zwanger te raken. Na het dertigste jaar is dat naar tien procent gedaald’ aldus van Vuuren.

Anderzijds betreft het vrouwen met overgewicht, die minder snel kans om zwanger te raken. Overgewicht vermindert de vruchtbaarheid, maar zorgt ook tijdens de zwangerschap voor diverse reacties die gevolgen hebben voor de stofwisseling van het kind op latere leeftijd. 

 

De juiste voedingsstoffen

Tot slot ging van Vuuren tijdens de workshop nog in op de voeding van baby’s. Voor een optimale ontwikkeling is de baby afhankelijk van de voedingsstoffen die de moeder tot zich neemt. Wanneer de moeder een ongezond leefstijl heeft, kunnen er tekorten van een bepaalde voedingsstoffen ontstaan. De groei van de baby wordt vertraagd en het risico op miskramen en aangeboren afwijkingen wordt groter.

De tekorten kunnen worden aangevuld met voedingssupplementen, gezien de ongezonde leefstijl. Vrouwen die te weinig, groente, fruit en vis nuttigen zullen tekorten krijgen aan omega-3-vetzuren, foliumzuur, ijzer, zink, selenium, vitamine A, B1, en B6  aldus van Vuuren. Dit geldt ook voor mannen.

Dit zijn voedingsstoffen die juist belangrijk zijn voor de vruchtbaarheid en de vroege ontwikkeling van het embryo.

 

Supplementen

Tijdens de avond werden handreikingen gedaan om de voeding van zwangeren aan te vullen met supplementen. Andrea van Vuren: “Ik ondersteun de inname van voedingssupplementen door zwangeren gezien de slechte inname van belangrijke nutriënten door vruchtbare mannen en vrouwen. Deze groep eet te weinig, groente, fruit en vis, waardoor de voeding te weinig omega-3-vetzuren, foliumzuur, ijzer, zink, selenium, vitamine A, B1, en B6  bevat. Voedingsstoffen die juist belangrijk zijn voor de vruchtbaarheid en de vroege ontwikkeling van het embryo.”

Van Vuren beveelt zowel een multi-vitaminesupplement als een supplement met probiotica, dit laatste omdat probiotica de ontwikkeling van eczeem bij de pasgeboren baby kan helpen voorkomen.

 

Lees ook op Voedingnu.nl:

Eerste hulp bij antibiotica

Sneller zwanger door Slimmer Zwanger webapplicatie

Meer over
Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...