‘Een lagere BMI door pinda bevattende snacks’

attachment-peanuts-A1100x825

Pinda’s, pinda bevattende snacks of pindakaas zouden kunnen bijdragen aan een betere beheersing van het gewicht door adolescenten. Onderzoekers van de universiteit van Houston deden een proef met scholieren die tussendoortjes kregen die al dan niet pinda’s bevatten.

Voor hun studie organiseerden de onderzoekers een programma voor 257 Latijns-Amerikaanse  adolescente scholieren waarbij zij 12 weken lang een pinda bevattende snack of geen snack kregen. Scholieren die snacks met pinda’s of pindakaas aten hadden na de periode een lagere Body Mass Index dan hun collega-scholieren die geen pinda-tussendoortjes kregen.

Volgens de onderzoeker C. Johnston snacken jongeren vooral (ongezond) gedurende hun adolescentie, wat kan leiden tot gewichtstoename. Dit zou komen omdat ze tijdens een schooldag minder toegang hebben tot andere maaltijden. Ook thuis zouden zij maaltijden overslaan door gebrek aan toezicht en structuur van de ouders.  

 

Pinda bevattende snacks

De onderzoekers deden de proef met pinda’s of pindakaas bevattende snacks omdat daarvan bekend is dat ze voedzaam zijn en kunnen zorgen voor een verzadigd gevoel. Behalve aan de snacks werd in het onderzoeksprogramma twaalf weken lang aandacht besteed aan fysieke activiteit en voedingseducatie. Het werd uitgevoerd op drie verschillende scholen in Houston en omgeving.

De helft van de deelnemers aan het onderzoek kreeg drie tot vier keer per week na school een pinda bevattende snack. De andere helft kreeg de snack helemaal niet of maximaal één keer in de week. De adolescenten die meededen aan het onderzoek hadden geen notenallergieën.

 

Verlaagd BMI

Na twaalf weken was de proefperiode beëindigd. De groep die de pindasnacks kreeg, leek een gewoonte te hebben gemaakt van de snack en ging spontaan door met de proef. Van de adolescenten die regelmatig pindasnacks aten was de BMI verlaagd met 0,7 kg/m2 en van de adolescenten die deze snack niet aten met 0,3 kg/m2.

Onderzoeker C. Johnston  becommentarieert dat naschoolse programma’s en scholen zich zouden kunnen richten op het aanbieden van gezonde snacks, bijvoorbeeld met pinda’s, in plaats van ongezonde energierijke snacks. Volgens hem zou het aanbieden van gezonde snacks die makkelijk door scholieren worden geaccepteerd, kunnen helpen bij het managen van gewicht, eetlust en het hongergevoel om zodoende obesitas terug te dringen.

Lees ook
Vierde Nationale Suiker Challenge van start

Vierde Nationale Suiker Challenge van start

Gisteren ging de vierde Nationale Suiker Challenge van start. Dit jaar proberen 50.000 Nederlanders een week lang geen producten te eten en te drinken met toegevoegde suikers.

VoedingNL21: laatste inzichten over vet en metabole gezondheid

VoedingNL21: laatste inzichten over vet en metabole gezondheid

Op 10 juni vindt zowel online als in Utrecht het congres VoedingNL21 plaats. Dit congres, bestemd voor iedereen die beroepsmatig met voedingswetenschappen bezig is, biedt de laatste inzichten op het gebied van vetten en vetweefsel en de rol die ze in de processen in het lichaam spelen.

Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”