Een op de drie Nederlanders bewuster bezig met gezondheid sinds corona

Two female joggers on foggy Morro Strand State Beach

Een op de drie Nederlanders is bewuster bezig met de eigen gezondheid sinds corona uitbrak. Vier op de tien Nederlanders zijn zich bewuster van waar ze staan qua gezondheid.

Dat meldt zorgverzekeraar Zilveren Kruis op basis van onderzoek onder 1532 Nederlanders dat is uitgevoerd door Motivaction.

Van de deelnemers gaf 82 procent aan dat ze bezig zijn met een gezonde leefstijl. Een beter voedingspatroon en meer beweging worden het meest genoemd. Meer kunnen genieten komt daar vlak achteraan.

Begin maken is moeilijk

Uit het onderzoek blijkt dat het voor 21 procent van de Nederlanders moeilijk is een begin te maken met het verbeteren van de gezondheid. Voor 15 procent geldt dat hun inspanningen voor het verbeteren van hun gezondheid ze meer kost dan oplevert.

Voor vier op de tien Nederlanders zijn negatieve emoties als angst, schaamte of verdriet nodig om te starten met het verbeteren van de gezondheid. De onderzoekers menen dat deze emoties voor jongeren een nog grotere trigger zijn.

Vermoeider en somberder door coronacrisis

De onderzoekers stellen dat de coronapandemie grote invloed heeft op de gezondheid. Zo blijkt uit het onderzoek dat 36 procent van de Nederlanders zich door de coronacrisis vermoeider en somberder voelt. Bij de groep 18 tot en met 24-jarigen jaar is dit 57 procent.

Tevreden

Met wat er is bereikt met het verbeteren van het voedingspatroon, is 55 procent erg tevreden. 67 procent is zeer tevreden met het resultaat van meer bewegen en 78 procent is erg te spreken over de verbeteringen van hun woonomgeving, aldus de onderzoekers.

Lees ook
Samenwerkingsverband neemt voortouw om voeding in zorg gezonder te maken

Samenwerkingsverband neemt voortouw om voeding in zorg gezonder te maken

“Samen eten en drinken in de gezondheidzorg gezonder en duurzamer, oftewel ToekomstProef, maken.” Deze missie heeft een aantal partijen uitgesproken tijdens een duurzaam ontbijt op 13 september jl. bij Van Gelder Groente en Fruit Experience Center. Bedoeling is dat zoveel mogelijk partijen die actief zijn in de zorgsector, zich aansluiten om de stappen...

Doe mee met 2diabeat tijdens de Nationale Sportweek

Doe mee met 2diabeat tijdens de Nationale Sportweek

Zoveel mogelijk Nederlanders laten genieten van sporten en bewegen, daar draait de NOC*NSF Nationale Sportweek van 16 tot en met 25 september om. Ruim 1 miljoen mensen in Nederland hebben diabetes type 2 en dit aantal stijgt hard. 2diabeat wil de opmars van diabetes type 2 stoppen door een gezonde leefstijl te promoten. Sporten en bewegen maken daar...

Ondervoeding ligt vaker op de loer

Ondervoeding ligt vaker op de loer

Het kabinetsbeleid is gericht op het langer thuis laten wonen van ouderen. Ondervoeding was voor de coronacrisis al een bekend probleem bij deze groep. Hoe ziet het probleem er nu uit en is de aanpak hiervan effectief?