Een terugblik op het nieuws van mei 2012

attachment-mei

2012 is een bewogen jaar geweest voor diëtisten. Dieetadvisering werd uit het basispakket gehaald en dat resulteerde in teruglopende cliënten aantallen. Ook opvallende onderzoeken en nieuwe initiatieven haalden de nieuwspagina van Voeding Nu.

Drie uur na het nuttigen van een maaltijd kan het vet uit voedsel worden omgezet in vetweefsel rondom de taille. Dit was één van de opvallendste punten uit het nieuws van Voeding Nu online in mei 2012.

 

‘Wij vonden dat, na het nuttigen van een maaltijd, de eerste vetdeeltjes ongeveer een uur later in de bloedbaan komen’, aldus Fredrik Karpe, hoogleraar metabole geneeskunde in Oxford. ‘Tegen de tijd dat 3-4 uur verstreken zijn, is het grootste deel opgenomen in het vetweefsel, vooral rond de taille.’ Vet wordt eerst afgebroken in de darm en daarna geabsorbeerd in de darmwand. Daar wordt het verbouwd tot chylomicronen. Dit proces duurt een uur.

 

‘Vitamine D nadelig voor botstructuur zonder calcium’

Zonder voldoende calciuminname zijn hoge spiegels van vitamine D in het lichaam nadelig voor de botten. Dat blijkt uit onderzoek van de Belgische professor Geert Carmeliet van de Onderzoeksgroep Klinische en Experimentele Endocrinologie van de KU Leuven. Carmeliet zag dat vitamine D het calciumgehalte in het bloed op peil kan houden door de calciumreserve in het bot te mobiliseren en verdere inbouw van calcium in het bot te verhinderen, met een zwakkere botstructuur tot gevolg. Het is daarom van belang om bij de inname van vitamine D voldoende aandacht te schenken aan de calciuminname, anders kan het risico op breuken oplopen, aldus Carmeliet.

 

Rode bieten verbeteren loopprestaties

Uit onderzoek van de St. Louis University in de Verenigde Staten komt naar voren dat atleten die voor een wedstrijd gebakken bieten eten sneller rennen. Na het nuttigen van cranberrysaus hebben de atleten een snelheid van 11,9 kilometer per uur. Maar na het nuttigen van gebakken rode bieten steeg hun gemiddelde snelheid naar 12,3 kilometer per uur. Door de rode bieten liepen de atleten in de laatste 1,8 kilometer vijf procent sneller, aldus de onderzoekers.

 

Verder deze maand:

'Glucose-fructosestroop tast geheugen aan'

Omega-3-vetzuren kunnen risico op alzheimer verlagen

Kinderen bewust van gezonde voeding

Meer over
Lees ook
Delhaize introduceert Nutri-Score-korting

Delhaize introduceert Nutri-Score-korting

Bij AH-zusterbedrijf Delhaize is deze week een loyalityprogramma van start gegaan waarbij klanten korting krijgen op producten met een Nutri-Score A of B.Het programma is gekoppeld aan de Plus-klantenkaart van de keten, schrijft Distrifood. Vanaf vandaag tot en met 31 december krijgen klanten op vertoon van de kaart in alle supermarkten en online 20...

HAK kartrekker in Nutri-Score-karavaan

HAK kartrekker in Nutri-Score-karavaan

Groente-en peulvruchtenfabrikant HAK start deze week met het leveren van producten voorzien van het voedselkeuzelogo Nutri-Score. Een korte inventarisatie laat zien dat nagenoeg alle HAK-producten een A krijgen. Van de 81 producten krijgen er slechts drie een B en drie een C, de rest krijgt A.Het is niet heel opvallend dat de groenteproducten erg goed...

Productnieuws: Meet Jack en Bolscher produceren samen vegan jackfruit producten

Productnieuws: Meet Jack en Bolscher produceren samen vegan jackfruit producten

Start-up Meet Jack en vleesproducent Bolscher werken per september samen aan de productie en verkoop van vegan jackfruitproducten.Jackfruit is een vrucht die snel groeit, weinig water verbruikt en pesticiden afstoot. Het vruchtvlees van jackfruit is eetbaar en heeft een stevige bite. Meet Jack Meet Jack ontwikkelde de afgelopen twee jaar verschillende...