Een terugblik op het nieuws van mei 2012

attachment-mei

2012 is een bewogen jaar geweest voor diëtisten. Dieetadvisering werd uit het basispakket gehaald en dat resulteerde in teruglopende cliënten aantallen. Ook opvallende onderzoeken en nieuwe initiatieven haalden de nieuwspagina van Voeding Nu.

Drie uur na het nuttigen van een maaltijd kan het vet uit voedsel worden omgezet in vetweefsel rondom de taille. Dit was één van de opvallendste punten uit het nieuws van Voeding Nu online in mei 2012.

 

‘Wij vonden dat, na het nuttigen van een maaltijd, de eerste vetdeeltjes ongeveer een uur later in de bloedbaan komen’, aldus Fredrik Karpe, hoogleraar metabole geneeskunde in Oxford. ‘Tegen de tijd dat 3-4 uur verstreken zijn, is het grootste deel opgenomen in het vetweefsel, vooral rond de taille.’ Vet wordt eerst afgebroken in de darm en daarna geabsorbeerd in de darmwand. Daar wordt het verbouwd tot chylomicronen. Dit proces duurt een uur.

 

‘Vitamine D nadelig voor botstructuur zonder calcium’

Zonder voldoende calciuminname zijn hoge spiegels van vitamine D in het lichaam nadelig voor de botten. Dat blijkt uit onderzoek van de Belgische professor Geert Carmeliet van de Onderzoeksgroep Klinische en Experimentele Endocrinologie van de KU Leuven. Carmeliet zag dat vitamine D het calciumgehalte in het bloed op peil kan houden door de calciumreserve in het bot te mobiliseren en verdere inbouw van calcium in het bot te verhinderen, met een zwakkere botstructuur tot gevolg. Het is daarom van belang om bij de inname van vitamine D voldoende aandacht te schenken aan de calciuminname, anders kan het risico op breuken oplopen, aldus Carmeliet.

 

Rode bieten verbeteren loopprestaties

Uit onderzoek van de St. Louis University in de Verenigde Staten komt naar voren dat atleten die voor een wedstrijd gebakken bieten eten sneller rennen. Na het nuttigen van cranberrysaus hebben de atleten een snelheid van 11,9 kilometer per uur. Maar na het nuttigen van gebakken rode bieten steeg hun gemiddelde snelheid naar 12,3 kilometer per uur. Door de rode bieten liepen de atleten in de laatste 1,8 kilometer vijf procent sneller, aldus de onderzoekers.

 

Verder deze maand:

'Glucose-fructosestroop tast geheugen aan'

Omega-3-vetzuren kunnen risico op alzheimer verlagen

Kinderen bewust van gezonde voeding

Meer over
Lees ook
Wakker Dier opent Liegebeestverkiezing 2019

Wakker Dier opent Liegebeestverkiezing 2019

Wakker Dier nomineert vandaag vijf kandidaten voor de Liegebeestverkiezing 2019. De dierenwelzijnsorganisatie nomineert McDonalds, Milka, Bord Bia, Jumbo en Albert Heijn.Wakker Dier organiseert de Liegebeestverkiezing om misleiding en leugenachtige claims over dierenwelzijn tegen te gaan. Anne Hilhorst van Wakker Dier zegt het volgende over de verkiezingen:...

Consumentenbond: ‘Slechts 1 op de 8 ontbijtkoeken scoort Nutri-Score A’

Consumentenbond: ‘Slechts 1 op de 8 ontbijtkoeken scoort Nutri-Score A’

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat de meeste ontbijtkoeken Nutri-Score C of D krijgen. Enkel ‘zero%’ en ‘lower cal’ ontbijtkoeken krijgen A-score.De Consumentenbond constateerde een aanbod van tachtig ontbijtkoeken in de markt. Daarvan onderzocht zij vijftig verschillende soorten en merken om een goed beeld van de markt te krijgen. Voor...

Consumentenbond: ‘Te weinig vitamine D in multivitamines voor peuters’

Consumentenbond: ‘Te weinig vitamine D in multivitamines voor peuters’

Bijna de helft van de multivitamines voor peuters bevat (veel) te weinig vitamine D. Daarmee zijn deze niet afgestemd op de behoeften van jonge kinderen, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.Sommige peuters zijn slechte eters, waardoor veel ouders ze voor de zekerheid multivitamines geven. Uit onderzoek blijkt echter dat peuters slechts zelden...