Een terugblik op het nieuws van mei 2012

attachment-mei

2012 is een bewogen jaar geweest voor diëtisten. Dieetadvisering werd uit het basispakket gehaald en dat resulteerde in teruglopende cliënten aantallen. Ook opvallende onderzoeken en nieuwe initiatieven haalden de nieuwspagina van Voeding Nu.

Drie uur na het nuttigen van een maaltijd kan het vet uit voedsel worden omgezet in vetweefsel rondom de taille. Dit was één van de opvallendste punten uit het nieuws van Voeding Nu online in mei 2012.

 

‘Wij vonden dat, na het nuttigen van een maaltijd, de eerste vetdeeltjes ongeveer een uur later in de bloedbaan komen’, aldus Fredrik Karpe, hoogleraar metabole geneeskunde in Oxford. ‘Tegen de tijd dat 3-4 uur verstreken zijn, is het grootste deel opgenomen in het vetweefsel, vooral rond de taille.’ Vet wordt eerst afgebroken in de darm en daarna geabsorbeerd in de darmwand. Daar wordt het verbouwd tot chylomicronen. Dit proces duurt een uur.

 

‘Vitamine D nadelig voor botstructuur zonder calcium’

Zonder voldoende calciuminname zijn hoge spiegels van vitamine D in het lichaam nadelig voor de botten. Dat blijkt uit onderzoek van de Belgische professor Geert Carmeliet van de Onderzoeksgroep Klinische en Experimentele Endocrinologie van de KU Leuven. Carmeliet zag dat vitamine D het calciumgehalte in het bloed op peil kan houden door de calciumreserve in het bot te mobiliseren en verdere inbouw van calcium in het bot te verhinderen, met een zwakkere botstructuur tot gevolg. Het is daarom van belang om bij de inname van vitamine D voldoende aandacht te schenken aan de calciuminname, anders kan het risico op breuken oplopen, aldus Carmeliet.

 

Rode bieten verbeteren loopprestaties

Uit onderzoek van de St. Louis University in de Verenigde Staten komt naar voren dat atleten die voor een wedstrijd gebakken bieten eten sneller rennen. Na het nuttigen van cranberrysaus hebben de atleten een snelheid van 11,9 kilometer per uur. Maar na het nuttigen van gebakken rode bieten steeg hun gemiddelde snelheid naar 12,3 kilometer per uur. Door de rode bieten liepen de atleten in de laatste 1,8 kilometer vijf procent sneller, aldus de onderzoekers.

 

Verder deze maand:

'Glucose-fructosestroop tast geheugen aan'

Omega-3-vetzuren kunnen risico op alzheimer verlagen

Kinderen bewust van gezonde voeding

Meer over
Lees ook
HAK hoopt op teelt Hollandse kikkererwt

HAK hoopt op teelt Hollandse kikkererwt

Groente- en peulvruchtenfabrikant HAK laat dit jaar opnieuw kikkererwten telen in Zeeuws-Vlaanderen. Dit is een tweede proef na een succesvolle eerste proef in 2018. Hiermee streeft HAK ernaar zoveel mogelijk van haar groenten en peulvruchten lokaal te verbouwen.Na de succesvolle eerste proef vorig jaar, wil HAK door middel van een tweede testperiode...

NAGF: ‘Nudging in de supermarkt stimuleert de verkoop van groenten en fruit’

NAGF: ‘Nudging in de supermarkt stimuleert de verkoop van groenten en fruit’

Nudges om de verkoop van groenten en fruit in supermarkten te stimuleren, hebben een positief effect. Met een paar simpele nudges zijn consumenten aan te sporen om meer groenten en fruit te kopen.Onlangs gaf een Brits onderzoek suggesties voor de inrichting van een gezonde supermarkt. Het Nederlandse Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) voerde...

Omzet vleesvervangers in tweeënhalf jaar 51% gestegen

Omzet vleesvervangers in tweeënhalf jaar 51% gestegen

Een nieuw onderzoek van IRI Nederland laat zien dat de omzet van vleesvervangers sinds 2017 met 51% is gestegen. De omzet van vers vlees daarentegen is gedaald. De omzet van vlees is nog steeds wel het hoogst.De populariteit van vleesvervangers neemt toe. ABN Amro voorspelde eerder dit jaar al dat de vleesvervangermarkt zowel in 2019 als in 2020 met...