Een terugblik op het nieuws van oktober 2011

attachment-oktober

‘Zorgverzekeraar Agis steunt mensen die een dieetadvies nodig hebben niet.’ Dit stelt de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) in een reactie op zorgverzekeraar Agis die dieetadvisering in 2012 uit de meeste aanvullende pakketten schrapt. Dit was één van de hoogtepunten van het nieuws in Voeding Nu in oktober 2011.

Zorgverzekeraar Agis heeft besloten dieetadvisering te schrappen uit zijn meeste aanvullende polissen. Slechts in één (dure) polis is dieetadvisering gehandhaafd. Dit heeft het bedrijf op zijn website bekend gemaakt. De NVD vindt de keuze van Agis onbegrijpelijk en maakt zich zorgen over de effecten voor patiënten en verwacht toenemende kosten van de zorg.


Vitaminesuppletie

Een Amerikaanse onderzoek stelt dat er verband is tussen het gebruik van voedingssupplementen bij oudere vrouwen en het risico van vroeger overlijden. Het Ortho Instituut (Orthomoleculaire Kenniscentrum) is het hier niet mee eens en vindt dat op basis van de opzet van dit onderzoek niet de conclusie getrokken kan worden dat er een verband is tussen supplementengebruik en sterfte.


Overgewicht tegengaan

Volgens Prof. dr. Klaas Westerterp, hoogleraar Humane Energetica en verbonden aan de Universiteit van Maastricht, resulteren trainingsprogramma’s niet of nauwelijks in gewichtsverlies. Zelfs tijdens zware lichamelijke inspanning zoals hardlopen is het energiegebruik maar een fractie van de energie-innametijdens een maaltijd. Een positieve energiebalans is dus veel sneller te neutraliseren door wat minder te eten dan door meer te bewegen.

Lees ook in voedingnu.nl:

RIVM: ‘Nederlanders halen richtlijnen goede voeding niet’

Reacties van het brein op de voeding

Nieuwe vleesvervanger: zonder soja, met Nederlandse groenten

Meer over
Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...