Een terugblik op het nieuws van oktober 2012

attachment-geld

2012 is een bewogen jaar geweest voor diëtisten. Dieetadvisering werd uit het basispakket gehaald en dat resulteerde in teruglopende cliënten aantallen. Ook opvallende onderzoeken en nieuwe initiatieven haalden de nieuwspagina van Voeding Nu.

De behandeling van patiënten met zowel overgewicht als daaraan gerelateerde ziekten, zoals diabetes en hoge bloeddruk, levert maatschappelijke baten op van ruim € 0,5 tot € 2,3 miljard over een periode van vijf jaar. Dit was één van de opvallendste punten uit het nieuws van Voeding Nu online in oktober 2012.

 

Dat blijkt uit onderzoek van SEO Economisch Onderzoek in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten. Voor elke euro die wordt besteed aan dieetbehandeling bij deze patiënten krijgt de maatschappij netto € 14,- tot € 63,- terug: € 56,- in gezondheidswinst, € 3,- aan netto besparingen op de totale zorgkosten en € 4,- als productiviteitswinst. Lucy Kok, onderzoeker bij SEO: 'Deze bedragen zijn wij niet gewend. In andere kosten-batenanalyses uitgevoerd door SEO Economisch Onderzoek levert een euro besteed aan een (medische) interventie ongeveer € 3,- tot € 5,- op. Dieetadvisering is dus zéér kosteneffectief.'

 

Veel misverstanden over plantaardige vleesvervangers

Consumenten zijn vaak niet op de hoogte van de voedingswaarde van plantaardige vleesvervangers. Plantaardige vleesvervangers zijn voedingskundig volwaardig alternatief voor vlees. Dit blijkt uit onderzoek van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. Plantaardige alternatieven zijn beter voor het milieu dan dierlijke vleesvervangers en bevatten ook voldoende belangrijke voedingsstoffen. Dit is bij veel consumenten niet bekend. Volgens het onderzoek zijn mensen die vaak vlees eten in de veronderstelling dat zij zonder vlees te eten weinig voedingsstoffen binnen krijgen. Van de mensen die wel af en toe vlees vervangen denkt een aantal dat plantaardige alternatieven niet volwaardig zijn.

 

Glycemische index klopt niet altijd                        

Het hormoon glucoseafhankelijk insulinotropisch polypeptide (GIP) speelt een sleutelrol bij de opname van glucose uit langzaam en snel verteerbare zetmeelrijke voedingsmiddelen.

Producten met langzaam verteerbaar zetmeel geven meestal een lage glycemische respons. Producten met snel verteerbaar zetmeel geven daarentegen meestal een hoge glycemische respons. Onderzoekers van Topinstituut Food and Nutrition (TIFN), het Universitair Medisch Centrum Groningen en de universiteit van Glasgow hebben nu ontdekt dat dit niet op gaat voor alle zetmeelrijke producten. De TIFN-onderzoekers stelden namelijk vast dat het gebruik van brood en pasta resulteerde in een vergelijkbare glycemische respons. Maar ondanks dat de respons vergelijkbaar was, verteerde de glucose in de pasta langzamer.

 

Verder deze maand:

‘Twee derde van kinderen ontbijt het liefst met snacks’

Gezondheidsklachten door gebruik van supplementen bij medicatie

Tweederde jongeren heeft vervelende bijwerkingen van energiedrankjes

Meer over
Lees ook
HAK hoopt op teelt Hollandse kikkererwt

HAK hoopt op teelt Hollandse kikkererwt

Groente- en peulvruchtenfabrikant HAK laat dit jaar opnieuw kikkererwten telen in Zeeuws-Vlaanderen. Dit is een tweede proef na een succesvolle eerste proef in 2018. Hiermee streeft HAK ernaar zoveel mogelijk van haar groenten en peulvruchten lokaal te verbouwen.Na de succesvolle eerste proef vorig jaar, wil HAK door middel van een tweede testperiode...

NAGF: ‘Nudging in de supermarkt stimuleert de verkoop van groenten en fruit’

NAGF: ‘Nudging in de supermarkt stimuleert de verkoop van groenten en fruit’

Nudges om de verkoop van groenten en fruit in supermarkten te stimuleren, hebben een positief effect. Met een paar simpele nudges zijn consumenten aan te sporen om meer groenten en fruit te kopen.Onlangs gaf een Brits onderzoek suggesties voor de inrichting van een gezonde supermarkt. Het Nederlandse Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) voerde...

Omzet vleesvervangers in tweeënhalf jaar 51% gestegen

Omzet vleesvervangers in tweeënhalf jaar 51% gestegen

Een nieuw onderzoek van IRI Nederland laat zien dat de omzet van vleesvervangers sinds 2017 met 51% is gestegen. De omzet van vers vlees daarentegen is gedaald. De omzet van vlees is nog steeds wel het hoogst.De populariteit van vleesvervangers neemt toe. ABN Amro voorspelde eerder dit jaar al dat de vleesvervangermarkt zowel in 2019 als in 2020 met...