Een week lang suikervrij

Beeld: Sharon McCutcheon via Unsplash

Van 7 t/m 13 juni vindt voor de vierde keer de Nationale Suiker Challenge plaats. Doel: een week lang zonder toegevoegde suikers eten en drinken. Organisator Diabetes Fonds hoopt met de campagne 75.000 mensen zo ver te krijgen.

Ruim 60% van de volwassenen in Nederland krijgt te veel vrije suikers binnen, schrijft het Diabetes Fonds in het persbericht over de challenge. Het gevolg is kans op overgewicht en een verhoogd risico op diabetes type 2. Toch zou bijna driekwart (74%) van de Nederlanders wel willen stoppen met toegevoegde suikers. De Nationale Suiker Challenge daagt deze mensen een week lang uit en helpt ze bij het maken van gezondere keuzes.

Etelka Ubbens, Algemeen Directeur van het Diabetes Fonds: “Overgewicht is een van de belangrijkste oorzaken van het ontstaan van diabetes type 2. Per week komen er duizend mensen bij met deze vorm van diabetes. Daarom moeten we gezonde keuzes gaan maken én ervoor zorgen dat die keuzes ook makkelijker gemaakt worden. Een gezonde omgeving is hierbij cruciaal. Veel mensen willen wel gezonder gaan leven maar die poging strandt vaak weer. Onze dagelijkse omgeving verleidt ons steeds opnieuw tot ongezonde keuzes.”

De bewuste zoetekauw

Bijna de helft van de Nederlanders bestempelt zichzelf als zoetekauw, blijkt uit recent onderzoek door Kien, uitgevoerd in opdracht van het Diabetes fonds. Daar staat tegenover dat 34% van de deelnemers aangeeft dat ze zich door corona bewuster zijn geworden van de impact van voeding op gezondheid. Miljoenen Nederlanders willen stoppen met toegevoegde suikers, maar weten niet hoe; de juiste keuzes maken is vaak lastig, aldus Ubbens. “De grootste valkuil is dat men niet weet waar deze suikers in zitten (33%). Ook ontbreekt vaak de motivatie om minder toegevoegde suikers te eten (33%). Met de Nationale Suiker Challenge willen we Nederlanders niet alleen uitdagen en motiveren om een week lang gezond te eten en te drinken. We willen ook duidelijk maken dat een te hoge suikerinname een behoorlijke impact heeft op het ontstaan van overgewicht met risico op het krijgen van diabetes type 2. In Nederland hebben we ruim 1 miljoen mensen met diabetes type 2 en bijna evenveel met prediabetes. Die aantallen zullen verder groeien als we niet gezonder gaan leven en daar wil het Diabetes Fonds zich voor inzetten.”

Aanmelden kan via de website suiker-challenge.nl. Daar word je geholpen om thuis eenvoudig gezonder te eten door middel van een digitaal magazine vol tips, inspiratie, interviews en recepten. Een motivatieboost ontvang je via mail en social media. Werkgevers kunnen daarnaast hun werknemers motiveren om mee te doen met een speciale toolkit.

Bedrijfsleven

Voor Ubbens is de Nationale Suiker Challenge ook een manier om de voedingsindustrie en de overheid uit te dagen om te kijken naar manieren om Nederland gezonder te maken: “Als we niets doen krijgt van de huidige Nederlanders van 45 jaar en ouder naar verwachting 1 op de 3 in de toekomst diabetes type 2. We willen dat het nieuwe kabinet supermarkten en fabrikanten via wetgeving aanzetten om ons eten en drinken gezonder te maken, onder andere via de suikertaks. Bijna 9 op de 10 (87%) van de Nederlanders zegt in het onderzoek van Kien dat fabrikanten moeten stoppen met het toevoegen van suikers aan producten waar dat niet nodig is. Samenwerking tussen overheden, maatschappelijke organisaties en bedrijven op weg naar een gezond Nederland is nu belangrijker dan ooit.”

     

Lees ook
Vierde Nationale Suiker Challenge van start

Vierde Nationale Suiker Challenge van start

Gisteren ging de vierde Nationale Suiker Challenge van start. Dit jaar proberen 50.000 Nederlanders een week lang geen producten te eten en te drinken met toegevoegde suikers.

VoedingNL21: laatste inzichten over vet en metabole gezondheid

VoedingNL21: laatste inzichten over vet en metabole gezondheid

Op 10 juni vindt zowel online als in Utrecht het congres VoedingNL21 plaats. Dit congres, bestemd voor iedereen die beroepsmatig met voedingswetenschappen bezig is, biedt de laatste inzichten op het gebied van vetten en vetweefsel en de rol die ze in de processen in het lichaam spelen.

RIVM: afspraken met voedingsindustrie over suiker en zout hielpen nauwelijks

RIVM: afspraken met voedingsindustrie over suiker en zout hielpen nauwelijks

Het is een soort terugkomend ritueel: het RIVM ontdekt jaarlijks opnieuw dat ondanks het Akkoord Verbetering Productsamenstelling, Nederlanders nog steeds te veel zout en suiker binnenkrijgen. “Er had meer kunnen worden bereikt als voor meer producten afspraken gemaakt waren”, aldus het RIVM.