Een week lang suikervrij

Beeld: Sharon McCutcheon via Unsplash

Van 7 t/m 13 juni vindt voor de vierde keer de Nationale Suiker Challenge plaats. Doel: een week lang zonder toegevoegde suikers eten en drinken. Organisator Diabetes Fonds hoopt met de campagne 75.000 mensen zo ver te krijgen.

Ruim 60% van de volwassenen in Nederland krijgt te veel vrije suikers binnen, schrijft het Diabetes Fonds in het persbericht over de challenge. Het gevolg is kans op overgewicht en een verhoogd risico op diabetes type 2. Toch zou bijna driekwart (74%) van de Nederlanders wel willen stoppen met toegevoegde suikers. De Nationale Suiker Challenge daagt deze mensen een week lang uit en helpt ze bij het maken van gezondere keuzes.

Etelka Ubbens, Algemeen Directeur van het Diabetes Fonds: “Overgewicht is een van de belangrijkste oorzaken van het ontstaan van diabetes type 2. Per week komen er duizend mensen bij met deze vorm van diabetes. Daarom moeten we gezonde keuzes gaan maken én ervoor zorgen dat die keuzes ook makkelijker gemaakt worden. Een gezonde omgeving is hierbij cruciaal. Veel mensen willen wel gezonder gaan leven maar die poging strandt vaak weer. Onze dagelijkse omgeving verleidt ons steeds opnieuw tot ongezonde keuzes.”

De bewuste zoetekauw

Bijna de helft van de Nederlanders bestempelt zichzelf als zoetekauw, blijkt uit recent onderzoek door Kien, uitgevoerd in opdracht van het Diabetes fonds. Daar staat tegenover dat 34% van de deelnemers aangeeft dat ze zich door corona bewuster zijn geworden van de impact van voeding op gezondheid. Miljoenen Nederlanders willen stoppen met toegevoegde suikers, maar weten niet hoe; de juiste keuzes maken is vaak lastig, aldus Ubbens. “De grootste valkuil is dat men niet weet waar deze suikers in zitten (33%). Ook ontbreekt vaak de motivatie om minder toegevoegde suikers te eten (33%). Met de Nationale Suiker Challenge willen we Nederlanders niet alleen uitdagen en motiveren om een week lang gezond te eten en te drinken. We willen ook duidelijk maken dat een te hoge suikerinname een behoorlijke impact heeft op het ontstaan van overgewicht met risico op het krijgen van diabetes type 2. In Nederland hebben we ruim 1 miljoen mensen met diabetes type 2 en bijna evenveel met prediabetes. Die aantallen zullen verder groeien als we niet gezonder gaan leven en daar wil het Diabetes Fonds zich voor inzetten.”

Aanmelden kan via de website suiker-challenge.nl. Daar word je geholpen om thuis eenvoudig gezonder te eten door middel van een digitaal magazine vol tips, inspiratie, interviews en recepten. Een motivatieboost ontvang je via mail en social media. Werkgevers kunnen daarnaast hun werknemers motiveren om mee te doen met een speciale toolkit.

Bedrijfsleven

Voor Ubbens is de Nationale Suiker Challenge ook een manier om de voedingsindustrie en de overheid uit te dagen om te kijken naar manieren om Nederland gezonder te maken: “Als we niets doen krijgt van de huidige Nederlanders van 45 jaar en ouder naar verwachting 1 op de 3 in de toekomst diabetes type 2. We willen dat het nieuwe kabinet supermarkten en fabrikanten via wetgeving aanzetten om ons eten en drinken gezonder te maken, onder andere via de suikertaks. Bijna 9 op de 10 (87%) van de Nederlanders zegt in het onderzoek van Kien dat fabrikanten moeten stoppen met het toevoegen van suikers aan producten waar dat niet nodig is. Samenwerking tussen overheden, maatschappelijke organisaties en bedrijven op weg naar een gezond Nederland is nu belangrijker dan ooit.”

     

Lees ook
‘Groentesnoepjes’ van Nicolette van Dam verkozen tot meest misleidende product van 2021

‘Groentesnoepjes’ van Nicolette van Dam verkozen tot meest misleidende product van 2021

Yummy Veggie Candy van Let’s is door de Nederlandse consument gekozen als meest misleidende product van 2021. Daarmee wint het de jaarlijkse Gouden Windei verkiezing van voedselwaakhond foodwatch.

Dit zegt het regeerakkoord over voeding

Dit zegt het regeerakkoord over voeding

271 dagen na de landelijke verkiezingen was er op 13 december eindelijk een coaliteakkoord. De belangrijkste peilers wat betreft voeding: 'op termijn' een suikertaks en een streep door de btw op groenten en fruit.

Richtlijnen Gezondheidsraad | Koolhydraatarm niet nodig bij diabetes type 2

Richtlijnen Gezondheidsraad | Koolhydraatarm niet nodig bij diabetes type 2

Ook voor mensen met diabetes type 2 vormen de Richtlijnen goede voeding uit 2015 de basis voor een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Een koolhydraatbeperkt dieet volgen, wat een trend lijkt te zijn, is niet nodig. Dit schrijft de Gezondheidsraad aan de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, op basis van een inventarisatie van wetenschappelijk...