Eetgedrag Nederlanders veranderd door COVID-19

pandemie eetgedrag

Beeld door Uriel Mont op Pexels

22% van de Nederlanders eet sinds de coronacrisis gezonder en 12% juist minder gezond. Dit kwam uit een onderzoek van Wageningen University & Research (WUR) naar het effect van de pandemie op ons eetgedrag.

In opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) bracht de WUR de impact van COVID-19 op ons voedselkeuzegedrag in kaart. De universiteit maakte daarvoor gebruik van 9 Nederlandse onderzoeken en 23 Europese wetenschappelijke artikelen over corona en eetgedrag.

Nederlanders die voor de pandemie een relatief ongezond eetpatroon hadden, zijn tijdens de crisis nog ongezonder zijn gaan eten, blijkt uit het rapport van de WUR. De verandering in eetpatroon is het grootst bij jongeren en mensen met overgewicht.

In supermarkten wordt wel meer groente en fruit gekocht, mogelijk doordat gezondheidsmotieven (zoals weerstand verhogen, afvallen, aandacht voor immuunsysteem en gezondheid) belangrijker zijn geworden. Ook gooien mensen minder voedsel weg. 

Motivatie, gelegenheid, uitvoerbaarheid

De onderzoekers maakten gebruik van het MOA-model (Olander & Thøgersen) om de veranderingen te verklaren. MOA staat voor ‘Motivation’, ‘Opportunity’ en ‘Ability’. 

Bij ‘Motivation’ wordt er gekeken naar welke motieven leiden tot verandering. Uit het onderzoek bleek extra aandacht voor gezondheid en het versterken van het immuunsysteem een rol te spelen. Voor ‘Opportunity’ kwamen de mogelijkheden in de omgeving die ervoor zorgen dat gedrag kan veranderen aan bod. Thuiswerken en meer tijd over hebben door de lockdown leken bij te dragen aan het veranderende eetgedrag. 'Ability’ staat voor de capaciteit voor gedragsverandering en het behoud van die verandering. Het resultaat hiervan was dat mensen stress of angst ervaren door de crisis en leren omgaan met veranderende situaties.

Om de motivatie tot gezonde gedragsverandering te versterken en duurzamere keuzes te stimuleren, heeft de WUR 9 aangrijpingspunten voor mensen en de overheid opgesteld. Denk hierbij aan het gebruik van sociale normen om gezonde keuzes te ondersteunen of mensen aansporen om het thuis koken te blijven doen. 

Hierbij is ook aandacht voor het aanpassen van de omgeving en het stimuleren van urgentie. Het doel is om door middel van deze interventies ervoor te zorgen dat de gezonde veranderingen in gedrag ook na de crisis blijven plakken.Lees ook
Nederlander wil wel minder snoepen, maar gezond aanbod ontbreekt

Nederlander wil wel minder snoepen, maar gezond aanbod ontbreekt

Tweederde van de Nederlanders wil minder snoepen en snacken of is hier al actief mee bezig, maar gebrek aan gezond aanbod maakt het lastig. Dat blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum.

Wat moet je eten voor gezond hart?

Wat moet je eten voor gezond hart?

Het is zo langzamerhand wel duidelijk wat gezonde voeding moet zijn. Niettemin kan het geen kwaad de kennis af en toe aangescherpt te krijgen. Uit een omvangrijke analyse van meta-analyses door onderzoekers uit Napels komt de bevestiging van wat we al wisten, plus een paar aardige nieuwe aanbevelingen om het hart gezond te houden. Geen vleeswaren en...

Leestip: Salt, sugar, fat door Michael Moss

Leestip: Salt, sugar, fat door Michael Moss

Elke vrijdag deelt de redactie van Voeding Nu een kijk-, luister- of leestip. Vandaag tippen we het boek Salt, sugar, fat van Michael Moss.