Eetmaatje helpt tegen voedselverspilling

eetmaatje

Consumentenonderzoek van het Voedingscentrum toont aan dat consumenten denken dat het Eetmaatje helpt tegen de verspilling van rijst en pasta.

Het onderzoek, gepubliceerd op 18 februari, toont aan dat consumenten vooral voedsel weggooien omdat ze er teveel van klaarmaken. Het Eetmaatje helpt mensen de juiste hoeveelheden af te wegen en draagt zo bij aan de strijd tegen voedselverspilling.

Consumenten die het Eetmaatje gebruikten, rapporteerden een lagere hoeveelheid voedselverspilling dan consumenten die deze niet gebruikten. Het is het eerste bewijs dat het Eetmaatje bijdraagt aan het verlagen van de verspilling van rijst en pasta.

Vaker afwegen

Voor de studie zijn er verschillende vragenlijsten ingevuld door consumenten, een panel van de Albert Heijn, bezoekers van de huishoudbeurs en diëtisten en voedingsdeskundigen.

Voor en na de introductie van het Eetmaatje hebben consumenten van 18 jaar of ouder verschillende vragenlijsten ingevuld voor het onderzoek. Deze werden afgenomen in 2013, 2015, 2017 en 2019 met tussen de 1500 en 2000 deelnemers. De vragenlijsten waren op dezelfde manier opgebouwd om de antwoorden zo goed mogelijk met elkaar te kunnen vergelijken. Hieruit kwam onder andere naar voren dat in 2013, voor de introductie van het Eetmaatje, slechts 6 procent van de deelnemers hun pasta of rijst van te voren afwogen. In 2015, twee jaar na de introductie van de maatbeker was dit verdubbeld naar 12 procent. 7 van deze 12 procent maakt van het Eetmaatje volgens de resultaten uit 2017.

Overtuigd van werking

Deelnemers aan het klantenpanel van de Albert Heijn kregen de kans een gratis Eetmaatje te ontvangen en vulden daarna vragenlijsten in. Meer dan 85 procent van deze deelnemers gaf aan het Eetmaatje een handig hulpmiddel te vinden. 50-80 procent van de deelnemers gaf attachment-Voedselverspilling-Kitchen-Assistent-A1100x825-300x225 aan meestal gebruik te maken van het Eetmaatje bij bereiding van een maaltijd. 77 procent gaf aan overtuigd te zijn dat het Eetmaatje hielp tegen de verspilling.

Een vragenlijst afgenomen bij deelnemers aan de Huishoudbeurs in 2018 liet zien dat 59 procent altijd gebruik maakt van het Eetmaatje. 87 procent van de bezoekers zijn overtuigd dat het Eetmaatje hun helpt bij het verminderen van voedselverspilling betreffende rijst en pasta.

Hulpmiddel diëtisten

Diëtisten gebruiken het Eetmaatje als tool. Uit vragenlijst afgenomen in 2017 onder 150 professionals bleek dat 90 procent het Eetmaatje adviseert aan cliënten met overgewicht. Reden hiervoor is onder andere het adviseren van de juiste porties en het helpen tegengaan van voedselverspilling.

Tussen 2014 en 2019 zijn meer dan 1,6 miljoen Eetmaatjes uitgedeeld aan consumenten in Nederland. Het Voedingscentrum heeft het Eetmaatje ontwikkeld om mensen te helpen hun rijst of pastaporties makkelijk af te wegen. De hoeveelheid droge rijst en pasta zijn gebaseerd op de aanbevolen hoeveelheden voor volwassenen van het Voedingscentrum.

Lees ook: Hoe meet je voedselverspilling in huishoudens? 

Lees ook
Eiwitnorm ouderen

Eiwitnorm ouderen

Uit Voeding Nu 3: De Gezondheidsraad [1] is in maart 2021 uitgekomen met nieuwe voedingsnormen voor eiwit. Voor volwassenen is de aanbevolen hoeveelheid verhoogd van 0,8 g/kg lichaamsgewicht naar 0,83 g/kg lichaamsgewicht. Hiermee is de aanbevolen hoeveelheid gelijkgetrokken met de aanbevolen hoeveelheid die EFSA [2] hanteert. Voor ouderen zijn er...

Standpunt: Verzadigde vetzuren en het risico op hart- en vaatziekten

Standpunt: Verzadigde vetzuren en het risico op hart- en vaatziekten

Verzadigde vetzuren verhogen het LDL-cholesterolgehalte (LDL-c) in het bloed, een causale risicofactor voor het ontstaan van coronaire hartziekten. Regelmatig verschijnen er onderzoeken die dit causale verband in twijfel trekken. Dit kan tot verwarring leiden bij consumenten en professionals. In een nieuwe factsheet legt het Voedingscentrum de adviezen...

RIVM komt met aanvullingen Preventieakkoord

RIVM komt met aanvullingen Preventieakkoord

Eind 2018 werd het Nationaal Preventieakkoord getekend. Begin deze maand kwam het RIVM met tien extra maatregelen om het Preventieakkoord op overgewicht en overmatig alcoholgebruik aan te scherpen. Het Voedingscentrum vraagt het aankomende kabinet hier werk van te maken.