Eetpatroon voorafgaand aan zwangerschap beïnvloedt DNA baby

attachment-updatefoto-s-7-4-13-004-499x334_cropped-101-446-332-33-1

Het voedingspatroon van een vrouw voor haar zwangerschap kan invloed hebben op de genen van het kind, zo blijkt uit onderzoek uitgevoerd onder een testgroep van Gambiaanse vrouwen in een gebied dat afhankelijk was van de voedselverkrijgbaarheid per seizoen.

De onderzoekers merken op dat het voedingspatroon voorafgaand aan de verwekking van een kind van grotere invloed is dan de voeding tijdens de zwangerschap. Verder komt uit het onderzoek naar voren dat de voedselverkrijgbaarheid per seizoen van invloed is. Gambiaanse kinderen die verwekt worden tijdens het regenseizoen vertoonden in het onderzoek consistent hogere methylgroepwaarden in vergelijking met kinderen die verwekt werden in periodes van droogte.

Methylgroepen kunnen zich binden aan DNA-moleculen waardoor de structuur hiervan kan veranderen. Vitaminen en mineralen die nodig zijn in combinatie met de methylgroepen zijn foliumzuur, vitamine B2, B6 en B12, choline en methionine. Bij teveel of te weinig van deze stoffen kunnen genen te langzaam of te snel gaan werken wat problemen kan geven.

Bloedtesten

 De onderzoeksgroep bestond uit 84  Gambiaanse vrouwen met een verwekt kind binnen het regenseizoen en 83 Gambiaanse vrouwen met een verwekt kind binnen het droge seizoen. Concentraties van voedingsstoffen zijn door middel van bloedtesten gemeten. Toen de kinderen tussen de 2 en 8 maanden oud waren, zijn van hen bloed en haarzakjes verzameld.

Inzicht

Volgens onderzoeker Dr. Branwen Hennigg geeft het onderzoek een eerste inzicht in de invloed die het welbevinden van de moeder heeft ten tijde van de verwekking van een kind op de uiteindelijke gezondheid van het kind. De uitkomsten van het onderzoek kunnen leiden tot aanvullende adviezen voor (micro)nutriëntenvoorafgaand aan de zwangerschap, aldus Hennigg.

Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Nature Communications.

Meer over
Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...