EFSA: BPA is veilig

attachment-bpa-verpakkingen

De Europese voedselveiligheidsorganisatie EFSA heeft de stof bisphenol A (BPA) opnieuw geëvalueerd. De conclusie: BPA is veilig voor consumenten van alle leeftijden (inclusief ongeboren kinderen, baby’s en pubers) bij de huidige blootstelling. Inname door voeding of door een combinatie van bronnen (dieet, stof, cosmetica en thermisch papier) ligt ruim onder de TDI, de aanvaardbare dagelijkse inname.

EFSA heeft de maximaal aanvaardbare inname van BPA eerder al verlaagd van 50 microgram per kilogram lichaamsgewicht per dag tot 4 microgram per kilogram lichaamsgewicht per dag. Uit de recente evaluatie van EFSA blijkt dat de hoogste geschatte blootstelling door een combinatie van bronnen drie tot vier keer lager is dan de nieuwe TDI van 4µg/kg/d.

Onzekerheden betreffende de gezondheidseffecten van BPA op de melkklier, de voorplantingsorganen, de stofwisseling, de neuropsychologische en immuunsystemen zijn gekwantificeerd en in de TDI meegenomen.

 

Meer nieuwe studies

EFSA heeft BPA opnieuw geëvalueerd omdat de laatste paar jaar een heleboel nieuwe studies over de stof zijn gepubliceerd. BPA is een chemische stof die wordt gebruikt in verpakkingen zoals herbruikbaar plastics en de coatings van blikken. Verder wordt het veel toegepast in thermisch papier vaak gebruikt voor kassabonnen. Residuen van BPA kunnen migreren naar voedsel en dranken en door de consument worden ingeslikt. Bij thermisch papier en stof kan BPA door de huid of door ademhaling worden opgenomen.

 

Beschikbare data

BPA kan een negatief effect hebben op de nieren en lever bij doses die honderden keren boven de TDI liggen. Bij dierstudies is ook een effect gevonden op de melkklier. Andere gezondheidseffecten van BPA geven geen eenduidig beeld in de studies, aldus Dr. Trine Husøy, lid van het expertpanel van de EFSA verantwoordelijk voor verpakkingsmaterialen (CEF panel) en hoofd van de werkgroep voor BPA. “Deze onzekerheid is meegenomen in de beoordeling van BPA.”

 

Het panel beoordeelde ook de mogelijkheid dat BPA een effect heeft bij lage gehaltes (non-monotonic dose-response­). De experts concluderen dat de beschikbare data geen bewijs opleveren voor dit effect bij de onderzochte gezondheidseffecten.

 

Meer en betere data

EFSA beoordeelde BPA in 2006 voor het laatst. Toen was er minder data beschikbaar en moest het panel aannames doen wat betreft de consumptie en de gehaltes van BPA in voedsel. Husøy: “Met beduidend meer en betere data hebben we de geschatte inname van BPA via voedsel kunnen verbeteren voor alle populatiegroepen. Daarom weten we nu dat inname via voedsel vier tot vijftien keer lager - afhankelijk van de leeftijdsgroep - is dat eerder werd geschat door de EFSA.”

 

Lees verder op Voeding Nu online

EFSA: acrylamide in voeding baart zorgen

Geen nieuwe norm voor BPA

Lees ook
Vervanging rood vlees door plantaardig voedsel vermindert risico op hartaandoeningen

Vervanging rood vlees door plantaardig voedsel vermindert risico op hartaandoeningen

Het vervangen van rood vlees door plantaardig voedsel van hoge kwaliteit, zoals bonen, noten of soja, kan het risico op coronaire hartziekte (CHD) verminderen. Dit geldt ook voor vervanging door volle granen, zuivelproducten en eieren.Dat suggereert een Amerikaans onderzoek naar de relatie tussen totaal, bewerkt en onbewerkt rood vlees en het risico...

Weinig veranderingen in eetgedrag tijdens tweede golf coronacrisis

Weinig veranderingen in eetgedrag tijdens tweede golf coronacrisis

Ook tijdens de tweede golf van de coronacrisis zijn de meeste Nederlanders niet anders gaan eten dan normaal. Wel zijn er kleine veranderingen te zien.Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het Voedingscentrum, dat zowel werd uitgevoerd in de eerste als tweede golf van de coronacrisis. Ruim 1200 Nederlanders van 18 jaar en ouder deden mee. Ook in...

Gedroogd fruit geassocieerd met een gezonder eetpatroon

Gedroogd fruit geassocieerd met een gezonder eetpatroon

Mensen die gedroogd fruit eten consumeren grotere hoeveelheden van een aantal belangrijke voedingsstoffen. Ook hebben ze over het algemeen een betere gezondheid. Ze hebben daarentegen wel een hogere inname aan calorieën.Dat blijkt uit een onderzoek van de staatsuniversiteit van Pennsylvania, waarin onderzocht is of gedroogd fruit een gezond alternatief...