EFSA: BPA is veilig

attachment-bpa-verpakkingen

De Europese voedselveiligheidsorganisatie EFSA heeft de stof bisphenol A (BPA) opnieuw geëvalueerd. De conclusie: BPA is veilig voor consumenten van alle leeftijden (inclusief ongeboren kinderen, baby’s en pubers) bij de huidige blootstelling. Inname door voeding of door een combinatie van bronnen (dieet, stof, cosmetica en thermisch papier) ligt ruim onder de TDI, de aanvaardbare dagelijkse inname.

EFSA heeft de maximaal aanvaardbare inname van BPA eerder al verlaagd van 50 microgram per kilogram lichaamsgewicht per dag tot 4 microgram per kilogram lichaamsgewicht per dag. Uit de recente evaluatie van EFSA blijkt dat de hoogste geschatte blootstelling door een combinatie van bronnen drie tot vier keer lager is dan de nieuwe TDI van 4µg/kg/d.

Onzekerheden betreffende de gezondheidseffecten van BPA op de melkklier, de voorplantingsorganen, de stofwisseling, de neuropsychologische en immuunsystemen zijn gekwantificeerd en in de TDI meegenomen.

 

Meer nieuwe studies

EFSA heeft BPA opnieuw geëvalueerd omdat de laatste paar jaar een heleboel nieuwe studies over de stof zijn gepubliceerd. BPA is een chemische stof die wordt gebruikt in verpakkingen zoals herbruikbaar plastics en de coatings van blikken. Verder wordt het veel toegepast in thermisch papier vaak gebruikt voor kassabonnen. Residuen van BPA kunnen migreren naar voedsel en dranken en door de consument worden ingeslikt. Bij thermisch papier en stof kan BPA door de huid of door ademhaling worden opgenomen.

 

Beschikbare data

BPA kan een negatief effect hebben op de nieren en lever bij doses die honderden keren boven de TDI liggen. Bij dierstudies is ook een effect gevonden op de melkklier. Andere gezondheidseffecten van BPA geven geen eenduidig beeld in de studies, aldus Dr. Trine Husøy, lid van het expertpanel van de EFSA verantwoordelijk voor verpakkingsmaterialen (CEF panel) en hoofd van de werkgroep voor BPA. “Deze onzekerheid is meegenomen in de beoordeling van BPA.”

 

Het panel beoordeelde ook de mogelijkheid dat BPA een effect heeft bij lage gehaltes (non-monotonic dose-response­). De experts concluderen dat de beschikbare data geen bewijs opleveren voor dit effect bij de onderzochte gezondheidseffecten.

 

Meer en betere data

EFSA beoordeelde BPA in 2006 voor het laatst. Toen was er minder data beschikbaar en moest het panel aannames doen wat betreft de consumptie en de gehaltes van BPA in voedsel. Husøy: “Met beduidend meer en betere data hebben we de geschatte inname van BPA via voedsel kunnen verbeteren voor alle populatiegroepen. Daarom weten we nu dat inname via voedsel vier tot vijftien keer lager - afhankelijk van de leeftijdsgroep - is dat eerder werd geschat door de EFSA.”

 

Lees verder op Voeding Nu online

EFSA: acrylamide in voeding baart zorgen

Geen nieuwe norm voor BPA

Lees ook
Een op de drie Nederlanders bewuster bezig met gezondheid sinds corona

Een op de drie Nederlanders bewuster bezig met gezondheid sinds corona

Een op de drie Nederlanders is bewuster bezig met de eigen gezondheid sinds corona uitbrak. Vier op de tien Nederlanders zijn zich bewuster van waar ze staan qua gezondheid.Dat meldt zorgverzekeraar Zilveren Kruis op basis van onderzoek onder 1532 Nederlanders dat is uitgevoerd door Motivaction. Van de deelnemers gaf 82 procent aan dat ze bezig zijn...

Verdify investeert in internationaal platform voor gepersonaliseerde recepten

Verdify investeert in internationaal platform voor gepersonaliseerde recepten

Met startkapitaal van €750.000 begint Verdify aan de realisatie van een internationaal platform voor persoonlijk afgestemde recepten. Op het platform kunnen consumenten een eigen voedingspaspoort aanmaken met daarin gedetailleerde informatie over persoonlijke voedings- en gezondheidsbehoeften.De recepten van Verdify zijn in lijn met de richtlijnen die...

Veelvuldige schermgebruikers hebben een ongezonder voedingspatroon dan mensen die een lagere schermtijd hebben

Veelvuldige schermgebruikers hebben een ongezonder voedingspatroon dan mensen die een lagere schermtijd hebben

Wie veel achter zijn scherm zit, blijkt minder goed te scoren op positieve gezondheidskenmerken. Ook het voedingspatroon van veelvuldige kijkers is ongezonder dan van degenen die minder vaak achter hun scherm zitten.Onderzoekers in de Verenigde Staten gingen na wat de invloed van schermtijd is op de gezondheid. Daarbij keken ze naar de relatie tussen...