EFSA publiceert infographic acrylamide (video)

attachment-geen-afbeelding-vmtfood-be

De Europese Voedsel Autoriteit (EFSA) publiceert een handige infographic over hoe acrylamide in voeding te reduceren. Hierbij geeft de EFSA antwoord op de volgende vragen:

• Hoe wordt acrylamide in voedsel gevormd?

• In welke voedingsmiddelen vind je deze stof?

• Wat zijn potentiële gevaren voor de volksgezondheid?

• Hoe kan acrylamide worden teruggebracht?

De antwoorden op deze vragen staan in een overzichtelijk schema (PDF) met ter ondersteuning enige afbeeldingen. Geïnteresseerden krijgen zo in één oogopslag een indruk wat acrylamide is en wat het doet.

Acrylamide toolbox

Een andere hulpmiddel om acrylamide in voedingsmiddelen te reduceren is de acrylamide toolbox.

In 2015 EFSA opinie acrylamide

In de zomer meldde EFSA in haar tijdelijke opinie dat acrylamide in voeding mogelijk het risico op het krijgen van kanker verhoogt.

Momenteel verzamelt de voedselautoriteit input van belanghebbenden die nog tot 15 september kunnen reageren op EFSA’s voorlopige conclusies over acrylamide. In 2015 komt EFSA met haar definitieve standpunt over de mogelijke schadelijkheid van acrylamide in voedingsmiddelen.

Lees VMT online:
EFSA: acrylamide in voeding baart zorgen

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Voeding in de media - week 39

Voeding in de media - week 39

Resultaat Wetsvoorstel elektronishe gegevensuitwisseling in de zorg, waarneming van smaak door baby’s in de baarmoeder en circulaire systemen tegen hongersnood. Dit lazen we deze week in de media over voeding.

NVWA publiceert nieuw Handboek Voedings- en gezondheidsclaims

NVWA publiceert nieuw Handboek Voedings- en gezondheidsclaims

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft een nieuw Handboek Voedings- en gezondheidsclaims gepubliceerd. In het handboek is te lezen aan welke wettelijke verplichtingen moet worden voldaan bij het gebruik van voedings- of gezondheidsclaims.

Sancties tegen snoepreclames

Sancties tegen snoepreclames

De Europese Commissie moet met wetgeving komen om kinderen te beschermen tegen reclame voor ongezonde voeding. Daarvoor pleiten 10 Europese consumentenorganisaties, waaronder de Consumentenbond.