EFSA: suikerinname moet zo laag mogelijk zijn

Suiker en koffie (pexels)

Beeld: Pexels

De suikerinname in ons dieet moet zoveel mogelijk naar beneden, schrijft de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA). Wetenschappers van de EFSA deden onderzoek naar de veiligheid van suikers in voeding en het mogelijke verband met gezondheidsproblemen en concludeerden dat de suikerinname zo laag mogelijk moet zijn.

Ons dieet bevat veel verschillende bronnen van suiker: geraffineerde suikers die gebruikt worden bij voedselbereiding, maar ook suiker dat van nature aanwezig is in fruit, groenten en melk. Het onderzoek van de EFSA had als doel om een bovengrens voor de inname van suikers in voeding vast te stellen, maar hiertoe waren de onderzoekers door gebrek aan data niet in staat.

Wel concludeerden de wetenschappers dat de suikerinname omlaag moet om gezondheidsrisico’s te verlagen. Het onderzoek bevestigde opnieuw dat een hoge inname van suiker de risico’s op diabetes type 2, hartziekten en tandbederf verhoogt. Voor dit onderzoek namen de wetenschappers van EFSA ruim 30.000 gepubliceerde studies door.

KVS en foodwatch

Begin maart publiceerde het Kenniscentrum suiker en voeding (KSV) een reactie op het bericht van EFSA. Het KSV stelt dat de conclusie van EFSA niet voldoende wetenschappelijk is onderbouwd. "De niet voldoende wetenschappelijk onderbouwde conclusie van de EFSA deskundigen voor een inname van zo min mogelijk toegevoegde of vrije suikers kan risicomanagers op het verkeerde been zetten (treffen van te vergaande maatregelen) en consumenten misleiden."

Voedselwaakhond foodwatch reageert kritisch op KVS, omdat het KSV gefinancierd wordt door suikerproducent Cosun Beet Company. Foodwatch: “Dit is de zoveelste poging van de suikerindustrie om onder het mom van een ‘kennisinstituut’ de belangen van de suikerindustrie te verdedigen, ten koste van de consument.” Met het manifest genaamd ‘Stop de uitverkoop van wetenschap’ roept foodwatch op tot een onafhankelijk onderzoeksfonds voor voedingswetenschap om beïnvloeding vanuit de industrieën tegen te gaan. Lees het hele bericht over het manifest van foodwatch hier.

Geen nieuws van Voeding Nu meer missen? Abonneer je op de nieuwsbrief en ontvang elke dinsdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Foodwatch: Te veel pesticiden in fruit voor kinderen

Foodwatch: Te veel pesticiden in fruit voor kinderen

Er zitten te veel pesticiden in fruit dat populair is bij kinderen, zoals mandarijnen en sinaasappelen. Dat concludeert Foodwatch na een analyse van de residu-cijfers van groente en fruit van Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA).

Gouden Windei naar Jumbo

Gouden Windei naar Jumbo

Jumbo 'won' het Gouden Windei voor Jumbo Ice Tea Feel Immune, Inner Beauty en Good Energy. In de jaarlijkse verkiezing van Foodwatch bepaalden Nederlandse consumenten dat dit het meest misleidende voedselproduct van 2022 is.

Rozijnen in Nederlandse supermarkten vervuild met pesticiden

Rozijnen in Nederlandse supermarkten vervuild met pesticiden

Uit nieuw onderzoek van voedselwaakhond Foodwatch is gebleken dat rozijnen nog zwaarder besmet zijn met pesticiden dan eerdere jaren. Er zijn zelfs sporen van illegale middelen gevonden.