EFSA: suikerinname moet zo laag mogelijk zijn

Suiker en koffie (pexels)

Beeld: Pexels

De suikerinname in ons dieet moet zoveel mogelijk naar beneden, schrijft de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA). Wetenschappers van de EFSA deden onderzoek naar de veiligheid van suikers in voeding en het mogelijke verband met gezondheidsproblemen en concludeerden dat de suikerinname zo laag mogelijk moet zijn.

Ons dieet bevat veel verschillende bronnen van suiker: geraffineerde suikers die gebruikt worden bij voedselbereiding, maar ook suiker dat van nature aanwezig is in fruit, groenten en melk. Het onderzoek van de EFSA had als doel om een bovengrens voor de inname van suikers in voeding vast te stellen, maar hiertoe waren de onderzoekers door gebrek aan data niet in staat.

Wel concludeerden de wetenschappers dat de suikerinname omlaag moet om gezondheidsrisico’s te verlagen. Het onderzoek bevestigde opnieuw dat een hoge inname van suiker de risico’s op diabetes type 2, hartziekten en tandbederf verhoogt. Voor dit onderzoek namen de wetenschappers van EFSA ruim 30.000 gepubliceerde studies door.

KVS en foodwatch

Begin maart publiceerde het Kenniscentrum suiker en voeding (KSV) een reactie op het bericht van EFSA. Het KSV stelt dat de conclusie van EFSA niet voldoende wetenschappelijk is onderbouwd. "De niet voldoende wetenschappelijk onderbouwde conclusie van de EFSA deskundigen voor een inname van zo min mogelijk toegevoegde of vrije suikers kan risicomanagers op het verkeerde been zetten (treffen van te vergaande maatregelen) en consumenten misleiden."

Voedselwaakhond foodwatch reageert kritisch op KVS, omdat het KSV gefinancierd wordt door suikerproducent Cosun Beet Company. Foodwatch: “Dit is de zoveelste poging van de suikerindustrie om onder het mom van een ‘kennisinstituut’ de belangen van de suikerindustrie te verdedigen, ten koste van de consument.” Met het manifest genaamd ‘Stop de uitverkoop van wetenschap’ roept foodwatch op tot een onafhankelijk onderzoeksfonds voor voedingswetenschap om beïnvloeding vanuit de industrieën tegen te gaan. Lees het hele bericht over het manifest van foodwatch hier.

Geen nieuws van Voeding Nu meer missen? Abonneer je op de nieuwsbrief en ontvang elke dinsdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief
Lees ook
‘Voor duurzaamheid suikers niet helemaal uitsluiten’

‘Voor duurzaamheid suikers niet helemaal uitsluiten’

Ons voedingspatroon is niet optimaal. Het voldoet niet aan de richtlijnen voor gezonde voeding. Lisanne de Weert van Blonk Consultants onderzocht of er nog plaats is voor toegevoegde en vrije suikers in een gezond en duurzaam voedingspatroon. Conclusie: die is er, al ligt de hoeveelheid in de meeste gevallen iets lager dan in het huidige dieet.

Veel suiker en zout in barbecuesauzen

Veel suiker en zout in barbecuesauzen

Het Voedingscentrum vergeleek zes kant-en-klare barbecuesauzen met elkaar. Daaruit blijkt dat een groot aantal sauzen veel suiker en zout bevatten.

Foodwatch: te veel zout in voeding

Foodwatch: te veel zout in voeding

Volgens Foodwatch hebben Nederlandse mannen tussen 31 en 50 jaar vandaag, 14 juli, de maximale hoeveelheid zout voor een jaar binnen. Daarom roept de voedselwaakhond 14 juli uit tot de eerste Zoutmaxdag van 2022.