EFSA: suikerinname moet zo laag mogelijk zijn
Beeld: Pexels
De suikerinname in ons dieet moet zoveel mogelijk naar beneden, schrijft de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA). Wetenschappers van de EFSA deden onderzoek naar de veiligheid van suikers in voeding en het mogelijke verband met gezondheidsproblemen en concludeerden dat de suikerinname zo laag mogelijk moet zijn.
Ons dieet bevat veel verschillende bronnen van suiker: geraffineerde suikers die gebruikt worden bij voedselbereiding, maar ook suiker dat van nature aanwezig is in fruit, groenten en melk. Het onderzoek van de EFSA had als doel om een bovengrens voor de inname van suikers in voeding vast te stellen, maar hiertoe waren de onderzoekers door gebrek aan data niet in staat.
Wel concludeerden de wetenschappers dat de suikerinname omlaag moet om gezondheidsrisico’s te verlagen. Het onderzoek bevestigde opnieuw dat een hoge inname van suiker de risico’s op diabetes type 2, hartziekten en tandbederf verhoogt. Voor dit onderzoek namen de wetenschappers van EFSA ruim 30.000 gepubliceerde studies door.
KVS en foodwatch
Begin maart publiceerde het Kenniscentrum suiker en voeding (KSV) een reactie op het bericht van EFSA. Het KSV stelt dat de conclusie van EFSA niet voldoende wetenschappelijk is onderbouwd. "De niet voldoende wetenschappelijk onderbouwde conclusie van de EFSA deskundigen voor een inname van zo min mogelijk toegevoegde of vrije suikers kan risicomanagers op het verkeerde been zetten (treffen van te vergaande maatregelen) en consumenten misleiden."
Voedselwaakhond foodwatch reageert kritisch op KVS, omdat het KSV gefinancierd wordt door suikerproducent Cosun Beet Company. Foodwatch: “Dit is de zoveelste poging van de suikerindustrie om onder het mom van een ‘kennisinstituut’ de belangen van de suikerindustrie te verdedigen, ten koste van de consument.” Met het manifest genaamd ‘Stop de uitverkoop van wetenschap’ roept foodwatch op tot een onafhankelijk onderzoeksfonds voor voedingswetenschap om beïnvloeding vanuit de industrieën tegen te gaan. Lees het hele bericht over het manifest van foodwatch hier.
Geen nieuws van Voeding Nu meer missen? Abonneer je op de nieuwsbrief en ontvang elke dinsdag het laatste nieuws.
|
Altijd op de hoogte blijven?
Meer over
Lees ook
SPA vermindert suikergehalte in frisdranken met 45%
Vanaf de lente van 2022 vernieuwt SPA de samenstelling van al hun frisdranken (bruisend en niet-bruisend). Voortaan bevatten de dranken 45 procent minder suiker en wordt er meer sap gebruikt. Ook krijgen alle frisdranken de benaming SPA Fruit.
RIVM start met Nationale Aanpak Productverbetering
Dit jaar start de Nationale Aanpak Productverbetering (NAPV), waarmee het RIVM verbeteringen in de samenstelling van bewerkte voedingsmiddelen wil versnellen. Het gaat hierbij om producten waar zout of suiker aan toegevoegd is of waarbij de hoeveelheid verzadigd vet te verlagen is. De overheid wil dat fabrikanten het gebruik van zout, suiker en verzadigd...
McDonald’s mag geen reclame maken met kinderidolen op Instagram en websites
In juni 2021 diende foodwatch een klacht in bij de Reclame Code Commissie tegen de online kindermarketing van fastfoodketen McDonald’s. Van de acht klachten die foodwatch indiende heeft de organisatie er twee gewonnen. Het gebruik van kinderidolen in reclame op Instagram en websites mag niet.