EHEC-crisis nog niet voorbij

attachment-ehec-ziekenhuis

Hoewel de EHEC-crisis over haar hoogtepunt heen is, zullen de komende tijd nieuwe uitbraken volgen. Het zal dan vooral gaan om mens-op-mens besmettingen.

Jan Kluytmans, microbioloog bij het Amphia Ziekenhuis in Breda, vertelde dat tijdens de EHEC Hot Topic Meeting die de Nieuwsbrief VoedselVeiligheid en vakblad VMT op 6 juli organiseerden.

 

Kluytmans vertelde dat zij – met het oog op de risico’s - in het ziekenhuis patiënten nooit kiemgroenten voorzetten. “Deze worden bij vergelijkbare omstandigheden geteeld als in een broedstoof waar je gedurende één nacht micro-organismen zich explosief laat vermeerderen.”

 

Hygiëne

Hygiënisch werken en een goede algemene hygiëne zijn meer dan ooit een must. “Mensen die braken of diarree hebben, zeker zij die met voedsel werken, behoren thuis te blijven. Helaas tref je nog steeds doodzieke mensen op het werk aan; zij bedoelen het goed, maar dit kan echt niet!”

 

Onzekerheden

Ook de vele onzekerheden rond de EHEC-uitbraak zorgen ervoor dat nieuwe uitbraken niet zijn uit te sluiten. Zo is de herkomst van het uit Egypte geïmporteerde fenegriekzaad nog niet bekend. Ook is O104:H4 nog nooit aangetroffen op kiemgroenten waardoor (speculaties over) mogelijke andere besmettingsbronnen (drinkwater, terrorisme) niet zijn uit te sluiten.

 

Ook op het biologische bedrijf in Bienenbütel is O104:H4 nooit daadwerkelijk aangetoond. Kluytmans wijt dat aan de late ontdekking waardoor er bij de screening al geen besmet product meer op het bedrijf aanwezig was. Anderzijds is het bedrijf ook erg grondig schoongemaakt.

Meer over
Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...