Eiwitrepen voor sporters bevatten veel suiker
Eiwitrepen bedoeld voor sporters bevatten vaak veel suiker.
Basis.fit, een platform voor sporters, vergeleek 34 verschillende eiwitrepen. Deze repen zijn vaak hoog in suikers en bevatten niet altijd veel eiwitten. Ook het gehalte aan vezels is vaak laag.
Eiwitrepen zijn erg populair bij sporters. Na een intensieve work-out helpen eiwitten namelijk bij het herstel van de spieren. De eiwitrepen kennen echter grote verschillen in voedingswaarde.
Eiwitten en suikers
De reep met de meeste eiwitten is de ‘White chocolate protein bar’ van Personal Protein. Deze bevat 42,1 gram eiwitten per 100 gram. De ‘Raw bite protein’ bevat de minste eiwitten: 19 gram. Deze reep is vegan, maar hoog in suiker (19 gram/100 gram) en vet (21 gram/100 gram). De ‘PowerBar Protein Plus’ bevat de meeste suikers: 36 gram per 100 gram. Dat is 20 gram per reep, oftewel 5 suikerklontjes.
De reep ‘Women’s Best’ bevat de meeste vezels: 27,7 gram per 100 gram. Verder is de reep laag in suiker (2,5 gram/100 gram) en kilocalorieën (361 Kcal/100 gram) en hoog in eiwitten (34,1 gram/100 gram).
Mars
Ook producent Mars heeft een eiwitreep gelanceerd: de ‘Snickers HiProtein Bar’. Het is een chocoladereep met toegevoegde soja- en melkeiwit. Maar zonder vezels en met bijna 10 gram suiker per reep is die niet echt een gezonde keuze, volgens Basis.fit.
Marketing
Basis.fit wil consumenten bewuster maken van wat ze eten. ‘Het is belangrijk om altijd de voedingswaarde op de verpakking te lezen. Producten die pretenderen gezond te zijn, hoog in eiwit en/of laag in suiker, zijn dit vaak niet. Een goede marketingcampagne van een merk, maakt dat de consument het product koopt wat er het mooist uitziet. De consument wordt misleid met ongezonde producten, door deze goedkoper en kleurrijker aan te bieden’, zegt Bas ten Broeke, oprichter van Basis.fit.
Krachtsporters en duursporters
Basis.fit geeft fabrikanten het advies om het aantal verschillende eiwitrepen te beperken tot twee soorten: één eiwitrijke reep voor krachtsporters en één energierijke reep voor duursporters. Krachtsporters hebben namelijk meer eiwitten nodig voor spierherstel, terwijl duursporters soms wat extra energie kunnen gebruiken, aldus Basis.fit.
Basis.fit is een platform voor sporters, geschreven door sporter Bas ten Broeke. Hij schrijft onafhankelijke reviews over voeding en supplementen voor sporters. De website geeft geen medisch advies.
Altijd op de hoogte blijven?
Meer over
Lees ook
‘Overgang naar alternatieve voedingseiwitten versnellen’
Essentieel onderdeel van de Europese plannen om in 2050 klimaatneutraal te zijn, is de eiwittransitie. In dit kader is in Wageningen het project Giant Leaps gestart. Projectleider Paul Vos heeft vier jaar en 12 miljoen euro ter beschikking.
Op weg naar gezonde en duurzame voeding
Op initiatief van Cosun Nutrition Center heeft een rondetafeldiscussie plaatsgevonden over de eiwittransitie. In deze bijeenkomst passeerden diverse onderwerpen de revue, zoals gezondheidseffecten, consumentengedrag en factoren die de transitie belemmeren.
Insecten eten, zijn we er klaar voor?
Entomofagie, de technische term voor het consumeren van insecten, is voor de meeste Nederlanders nog geen alledaagse kost. Mogelijk wordt het wel een belangrijke speler in het voorkomen van een dreigend voedseltekort in de toekomst. Zijn we er klaar voor?