Engeland bezorgd over mogelijk jodiumtekort door alternatieve melkdranken

different vegan milk

Mensen die alternatieve melkdranken consumeren kunnen een risico lopen op een jodiumtekort. Dat suggereren onderzoekers naar aanleiding van hun studie die ze publiceerden in het British Journal of Nutrition. Hoe is de situatie in Nederland?

In Engeland onderzochten onderzoekers van de University of Surrey het jodiumgehalte van 47 alternatieve melkdranken die ze vergeleken met koemelk.

Soja en amandeldranken

De wetenschappers keken onder andere naar soja-, amandel-, kokosnoot-, haver-, rijst-, hazelnoot en hennepmelk. Alternatieve melkdranken die speciaal voor zuigelingen en kinderen op de markt zijn gebracht, werden niet meegenomen in het onderzoek.  

Koemelk

De onderzoekers concluderen dat de meeste alternatieve melkdranken, gebaseerd het jodiumgehalte, niet vergelijkbaar zijn met koemelk.

Jodium

Uit het onderzoek blijkt dat een glas plantaardige drank gemiddeld 2 mcg jodium levert in tegenstelling tot de gemiddelde hoeveelheid van 55 mcg jodium in koemelk. Dat is een zeer klein deel van de aanbevolen hoeveelheid jodium van 150 mcg per dag. In de zwangerschap gaat deze aanbeveling tot 200 mcg per dag.

Foetale hersenontwikkeling

Jodium is een mineraal dat nodig is om schildklierhormonen te produceren. Het is extra belangrijk tijdens de zwangerschap omdat het essentieel is voor de foetale hersenontwikkeling.

Voorgaand onderzoek door de University of Surrey op het gebied van jodium, heeft aangetoond dat een lage jodiumstatus bij zwangere vrouwen wordt gekoppeld aan een lager intelligentiequotiënt bij kinderen tot en met negen jaar.

Vitaal dieetmineraal

‘Veel mensen zijn (nog) niet op de hoogte van de noodzaak van dit vitale mineraal en het is uiterst belangrijk dat mensen die alternatieve melkdranken consumeren, zich realiseren dat de jodiuminname uit koelmelk niet kan worden vervangen met de meeste melkalternatieven. Dit is vooral van belang voor zwangere vrouwen en vrouwen met een zwangerschapswens’, zegt Margarat Rayman, professor voedingsgeneeskunde aan de University of Surrey.

Toenemende consumptie

‘Alternatieve melkdranken worden om uiteenlopende redenen steeds vaker gebruikt ter vervanging van koemelk. Dit komt omdat mensen bijvoorbeeld lactose-intolerant zijn’, zegt geregistreerd diëtiste Sarah Bath, lector Public Health Nutrition aan de University of Surrey

Zeewier en witvis

‘Het is zorgwekkend dat de meeste alternatieve dranken (nog) niet worden verrijkt met jodium. Bij het vermijden van melk en zuivelproducten moeten mensen ervoor zorgen dat ze jodium uit andere voedingsbronnen halen, waaronder zeewier of witte vis’, aldus Bath.

Kelp kan volgens Bath beter vermeden worden omdat deze bron al snel een overmatige hoeveelheid aan jodium kan leveren.

Alpro

Volgens Simone Broxks, External Scientific Affairs & Nutrition Manager namens Alpro Nederland, hoeven wij ons in Nederland geen zorgen te maken over het jodiumgehalte in plantaardige melkalternatieven.

Gejodeerd zout

‘In tegenstelling tot Engeland wordt er in Nederland gebruik gemaakt van gejodeerd zout, dat onder andere wordt toegevoegd aan brood wat de meeste Nederlanders dagelijks consumeren. Daarbij komt bij dat Engelse koemelk meer jodium bevat dan Nederlandse omdat in Engeland de meeste melktanks worden gedesinfecteerd met jood.’

Calcium en vitamine B

Alpro verrijkt de meeste plantaardige melkalternatieven met calcium en vitamine B om een adequaat nutritioneel alternatief op melk te zijn. Sojaproducten verrijkt met calcium en vitamines zijn nutritioneel gelijkwaardig aan zuivel en kunnen gebruikt worden als volledige vervanging voor zuivel in een zuivelvrij dieet, legt Broxks uit.

Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Zelftest voor allergenen in etenswaren

Zelftest voor allergenen in etenswaren

Onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) hebben een zelftest ontwikkeld waarmee consumenten in de toekomst thuis voedingsproducten kunnen testen op allergenen.

RIVM: afspraken met voedingsindustrie over suiker en zout hielpen nauwelijks

RIVM: afspraken met voedingsindustrie over suiker en zout hielpen nauwelijks

Het is een soort terugkomend ritueel: het RIVM ontdekt jaarlijks opnieuw dat ondanks het Akkoord Verbetering Productsamenstelling, Nederlanders nog steeds te veel zout en suiker binnenkrijgen. “Er had meer kunnen worden bereikt als voor meer producten afspraken gemaakt waren”, aldus het RIVM.