EU subsidieert ontwikkeling duurzaam extractiemiddel eiwitten en oliën

sojabonen-pixabay

De Europese Unie heeft een subsidie van 2,8 miljoen euro toegekend voor de verdere ontwikkeling van EcoXtract, een middel dat op duurzame wijze plantaardige oliën en eiwitten extraheert.

 De subsidie werd toegekend vanuit het Horizon 2020 Fast Track to Innovation-programma.

Tal van plantaardige producten bevatten gezonde, waardevolle oliën en eiwitten. Het blijkt in de praktijk vaak echter moeilijk om deze stoffen op een duurzame manier te winnen uit bijvoorbeeld sojabonen, kool- en raapzaad, zonnebloemen en hennep- en teunisbloemzaden. Met het biobased oplosmiddel EcoXtract wil het consortium (De Wit Speciality Oils, Pennakem Europa, Vivaorganic GmbH, New Holland Extraction Ltd en Donal Murphy-Bokem) achter dit middel dit wel voor elkaar krijgen. Ze willen dit product nu marktklaar maken.

Het middel is volgens het consortium volledig biobased en is een bijproduct uit de landbouw. Pennakem en New Holland Extraction richten zich op de technische uitdagingen binnen het project; Vivaorganic en De Wit Speciality Oils ontwikkelen waardeketens voor de verwerking van sojabonen en speciale oliën; Donal Murphy-Bokem biedt ondersteuning op het gebied van management, communicatie, impact op landbouw en milieu, en de relaties met de overheid.

De totale investeringen voor het project liggen op 4 miljoen euro.

Lees ook
Ondernemers kunnen tot 30 juni SLIM-subsidie aanvragen

Ondernemers kunnen tot 30 juni SLIM-subsidie aanvragen

Werkgevers hebben tot 30 juni de tijd om de SLIM-subsidie aan te vragen. Deze regeling is bestemd voor samenwerkingsverbanden van minimaal twee mkb-ondernemingen. Met deze subsidie kunnen ondernemers de kennis, vaardigheden en beroepshouding van hun werknemers verder ontwikkelen.

€1,3 miljoen voor ontwikkeling van eiwit uit gist

€1,3 miljoen voor ontwikkeling van eiwit uit gist

Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling kent €1,3 miljoen subsidie toe aan samenwerkingsproject EGGcited, waarin drie bedrijven uit Gelderland werken aan de ontwikkeling en opschaling van niet-dierlijk eiwitpoeder uit gist.

Interview Guido Camps: Vet lekker!

Interview Guido Camps: Vet lekker!

Uit Voeding Nu 3: Het zijn niet alleen bouwstenen en smeermiddelen voor ons lichaam, vetten bepalen ook de smaak van voedingsmiddelen. Waarom vinden we vet eigenlijk zo lekker? Dr. Guido Camps, dagvoorzitter en spreker op het congres VoedingNL 21 over Vet en metabole gezondheid: “Vet is gewoon de zesde smaak, naast zoet, zout, zuur, bitter en umami.”