EU subsidieert ontwikkeling duurzaam extractiemiddel eiwitten en oliën

sojabonen-pixabay

De Europese Unie heeft een subsidie van 2,8 miljoen euro toegekend voor de verdere ontwikkeling van EcoXtract, een middel dat op duurzame wijze plantaardige oliën en eiwitten extraheert.

 De subsidie werd toegekend vanuit het Horizon 2020 Fast Track to Innovation-programma.

Tal van plantaardige producten bevatten gezonde, waardevolle oliën en eiwitten. Het blijkt in de praktijk vaak echter moeilijk om deze stoffen op een duurzame manier te winnen uit bijvoorbeeld sojabonen, kool- en raapzaad, zonnebloemen en hennep- en teunisbloemzaden. Met het biobased oplosmiddel EcoXtract wil het consortium (De Wit Speciality Oils, Pennakem Europa, Vivaorganic GmbH, New Holland Extraction Ltd en Donal Murphy-Bokem) achter dit middel dit wel voor elkaar krijgen. Ze willen dit product nu marktklaar maken.

Het middel is volgens het consortium volledig biobased en is een bijproduct uit de landbouw. Pennakem en New Holland Extraction richten zich op de technische uitdagingen binnen het project; Vivaorganic en De Wit Speciality Oils ontwikkelen waardeketens voor de verwerking van sojabonen en speciale oliën; Donal Murphy-Bokem biedt ondersteuning op het gebied van management, communicatie, impact op landbouw en milieu, en de relaties met de overheid.

De totale investeringen voor het project liggen op 4 miljoen euro.

Lees ook
Mediterraan dieet kan risico op reuma verlagen bij rokers (update)

Mediterraan dieet kan risico op reuma verlagen bij rokers (update)

Het volgen van een Mediterraan dieet kan mogelijk reumatoïde artritis voorkomen bij vrouwen die roken of gerookt hebben.Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Parijs, gepubliceerd in Arthritis & Rheumatology. Voeding Nu vroeg professor Breedveld, reumatoloog, om een reactie. Reumatoïde artritis Reumatoïde artritis is een ontstekingsziekte...

De Passie van NAV-lid Janneke van der Bijl

De Passie van NAV-lid Janneke van der Bijl

‘Wetenschap is de best possible estimate' volgens Janneke van der Bijl. Dit artikel komt uit de printuitgave van Voeding Nu 5.Hoe bent u in de voedingswereld terechtgekomen? Op de middelbare school vond ik scheikunde iets magisch en ik wilde dat combineren met iets tastbaars. Zodoende kwam ik in de voedingswereld terecht. Tijdens mijn studie Voeding...

Bunge Loders Croklaan pakt suikerreductie aan met vet

Bunge Loders Croklaan pakt suikerreductie aan met vet

Ingrediëntenleverancier Bunge Loders Croklaan kan met een ingrediëntenmix met als hoofdbestandeel vet, de hoeveelheid suiker in chocolade met de helft verminderen. De smaak en textuur blijven behouden.Bunge Loders Croklaan (BLC), gespecialiseerd in oliën en vetten, met een belangrijke vestiging in Wormerveer spreekt van “ongekende niveaus van suikerreductie...