EU subsidieert ontwikkeling duurzaam extractiemiddel eiwitten en oliën

10 juni 2021 Mischa Brendel

De Europese Unie heeft een subsidie van 2,8 miljoen euro toegekend voor de verdere ontwikkeling van EcoXtract, een middel dat op duurzame wijze plantaardige oliën en eiwitten extraheert.

 De subsidie werd toegekend vanuit het Horizon 2020 Fast Track to Innovation-programma.

Tal van plantaardige producten bevatten gezonde, waardevolle oliën en eiwitten. Het blijkt in de praktijk vaak echter moeilijk om deze stoffen op een duurzame manier te winnen uit bijvoorbeeld sojabonen, kool- en raapzaad, zonnebloemen en hennep- en teunisbloemzaden. Met het biobased oplosmiddel EcoXtract wil het consortium (De Wit Speciality Oils, Pennakem Europa, Vivaorganic GmbH, New Holland Extraction Ltd en Donal Murphy-Bokem) achter dit middel dit wel voor elkaar krijgen. Ze willen dit product nu marktklaar maken.

Het middel is volgens het consortium volledig biobased en is een bijproduct uit de landbouw. Pennakem en New Holland Extraction richten zich op de technische uitdagingen binnen het project; Vivaorganic en De Wit Speciality Oils ontwikkelen waardeketens voor de verwerking van sojabonen en speciale oliën; Donal Murphy-Bokem biedt ondersteuning op het gebied van management, communicatie, impact op landbouw en milieu, en de relaties met de overheid.

De totale investeringen voor het project liggen op 4 miljoen euro.

Dit artikel verscheen eerder op: Evmi

Altijd op de hoogte blijven?