EU-voorzitterschap: ‘Productverbetering topprioriteit’

attachment-portretfoto-schippers

Productverbetering is een van de drie topprioriteiten tijdens het EU-voorzitterschap van Nederland. Dit zei minister Schippers (VWS) tijdens haar toespraak op een bijeenkomst van de Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid (ENVI) van de EU die afgelopen week plaatsvond in Brussel. ‘Zelfs als mensen proberen gezond te eten riskeren ze te veel zout, suiker en verzadigd vet te eten. Maar met 28 landen in één interne markt … wordt het dan niet eens tijd voor een volgende stap? Een gemeenschappelijke Europese stap?’

In haar speech benadrukte Schippers dat de voedingssector grensoverschrijdend werkt, maar dat door het ontbreken van een geharmoniseerde aanpak gezonde concurrentie nu wordt belemmerd: ‘Dit vertraagt productinnovatie. Zouden we de gezonde keuze niet de gemakkelijke moeten maken door een gezonder productaanbod?’, stelde Schippers de vraag aan de aanwezigen.

Conferentie

Een eerste stap op weg naar een gemeenschappelijke aanpak wordt volgens Schippers gezet door de organisatie van een bijeenkomst in februari waarin vertegenwoordigers van lidstaten, niet-gouvernementele organisaties (ngo's), de Europese Commissie en de Wereldgezondheidsorganisatie bijeenkomen om te definiëren op welke fronten actie nodig is. Het streven is te komen tot een ‘roadmap’ die volgens Schippers besproken kan worden in de (informele) bijeenkomst van de Europese Raad (bestaande uit de Europese staatshoofden) in april.

Transvet

Volgens Schippers vraagt productverandering die de gezonde keuze de makkelijke maakt om veerkracht en doorzettingsvermogen. Ook ging de minister nog specifiek in op transvet, dat ze een bedreiging voor de gezondheid van Europeanen noemde. Het gebruik ervan vindt ze onnodig aangezien transvetten vervangen kunnen worden door gezonde vetten. ‘Er is op dit punt geen excuus om niet handelend op te treden’, aldus de minister.

Lees ook
Titaniumdioxide (E171) wordt verboden in voedingsmiddelen

Titaniumdioxide (E171) wordt verboden in voedingsmiddelen

Vanaf volgend jaar geldt een EU-breed verbod op de witte kleurstof E171, ofwel titaniumdioxide, in voedingsmiddelen. Lidstaten van de Europese Unie zijn akkoord gegaan met het voorstel dat de Europese Commisie in mei 2021 deed.

Aanvaardbare bovengrens voor suikerconsumptie vaststellen is niet mogelijk

Aanvaardbare bovengrens voor suikerconsumptie vaststellen is niet mogelijk

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) stelt opnieuw vast dat er geen wetenschappelijk onderbouwde bovengrens voor suikerinname kan worden aangegeven. Voedingsdeskundigen kunnen tot 30 september 2021 feedback geven op de resultaten, beoordelingen en het advies van de EFSA.

Slim verpakken geeft zoetere smaak

Slim verpakken geeft zoetere smaak

Psychologische processen kunnen de smaakwaarneming en de keuze voor producten met een verlaagd suikergehalte beïnvloeden. Dit inzicht kan helpen de consumentenacceptatie van deze voedingsproducten te verhogen.