€1,3 miljoen voor ontwikkeling van eiwit uit gist

FUMI

Beeld: FUMI Ingredients

Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling kent €1,3 miljoen subsidie toe aan samenwerkingsproject EGGcited, waarin drie bedrijven uit Gelderland werken aan de ontwikkeling en opschaling van eiwitpoeder gemaakt uit gist van bierbrouwerijen.

De subsidie is om precies te zijn toegekend door de Managementautoriteit Oost-Nederland, in het kader van het Operationeel Programma Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) 2014-2020 Oost-Nederland (OP Oost), aldus het persbericht.

EGGcited ontwikkelt een innovatieve en schaalbare technologie voor de extractie van functionele eiwitten en eiwit-vezelcomplexen uit gebruikte gist van bierbrouwerijen. Het product kan dierlijke eiwitten zoals kippenei-eiwit en melkeiwit vervangen in de voedingsmiddelenindustrie, bijvoorbeeld in vleesvervangers. Doel is de CO2-voetafdruk van voedingsmiddelen te verlagen en de circulariteit van de voedselproductie te vergroten.

Drie bedrijven

Het consortium bestaat uit drie MKB-ondernemingen uit Gelderland, met ten eerste NIZO (privaat instituut en contractresearch organisatie) als projectleider. NIZO biedt kennis en faciliteiten voor de ontwikkelingen en opschaling van nieuwe voedingsmiddelen en ingrediënten. Ten tweede de bedenker van de technologie, FUMI Ingredients, een start-up ontstaan als spin-off van Wageningen University & Research. Het derde bedrijf is Ruitenberg Ingredients, dat nieuwe ingrediënten verwerkt tot functionele toepassingen in consumentenproducten en als launching customer een versnelling kan bewerkstelligen.

Van afvalgist naar eiwitpoeder

Bierbrouwer AB InBev levert de grondstoffen aan, waarbij het met name gaat om brewers spent yeast (BSY). BSY bevat allerlei nutritionele en functionele ingrediënten. Toch wordt het tot nu toe alleen verwerkt tot laagwaardige diervoeding. Corjan van den Berg, CEO FUMI Ingredients, zegt in het persbericht: “In voorgaande jaren is de technologie om functionele eiwitten uit BSY te winnen door FUMI Ingredients op labschaal ontwikkeld (proof-of-concept). In het EGGcited project zal de technologie worden doorontwikkeld naar industrieel relevante pilotplantschaal. De uitkomst is een proces met een significant kleinere CO2-voetafdruk voor de productie van eiwit vergeleken met de productie van ei-eiwit of melkeiwit. Door het winnen van eiwit uit een reststroom van de bierbrouwerij wordt het grondstofgebruik teruggedrongen en wordt bijgedragen aan circulariteit van de humane voedselproductie. Het proces wordt in eerste instantie ontwikkeld voor biergist, maar is zéér schaalbaar en kan ook op basis van andere grondstoffen (algen, bacteriën, etc.) opereren.”

Als het project is afgelopen willen de bedrijven blijven samenwerken aan innovatie, nieuwe businessmodellen, andere micro-organismen en productie. Zo creëren de partijen een permanent ecosysteem van bedrijven en kennisinstellingen op het gebied van alternatieve eiwitten in Oost Nederland.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Voedertarwe geschikt voor menselijke consumptie

Voedertarwe geschikt voor menselijke consumptie

Tarwe die als veevoer wordt geclassificeerd, is ook goed bruikbaar in verschillende toepassingen voor menselijke consumptie, blijkt uit onderzoek van Low Food en Flevo Campus. Drie innovatieve voedselproducenten, Tortilleria Taiyari, Boonzaak en Mothers Kitchen Almere, onderzochten onder leiding van onderzoeker Elzelinde van Doleweerd verschillende...

Nieuwe mini-documentaireserie over Nederlandse eiwitboeren

Nieuwe mini-documentaireserie over Nederlandse eiwitboeren

Het Wereld Natuur Fonds (WWF) presenteert Natuurgedreven, een mini-documentaireserie over Nederlandse eiwitboeren. Filmmaker Jasper Spanjaart ging voor het WWF langs bij vier boerenbedrijven die in balans met natuur eiwitrijke gewassen zoals walnoten, haver, lupine en veldbonen verbouwen. Wat drijft deze ondernemers? En hoe zien zij het voedselsysteem...

Gebiedspilot plantaardige eiwitten van start in Altena

Gebiedspilot plantaardige eiwitten van start in Altena

De Noord-Brabantse gemeente Altena is het toneel van de eerste Nederlandse gebiedspilot plantaardige eiwitten. Bij supermarkten, scholen en restaurants worden interventies getest om de lokale bevolking te stimuleren vaker de plantaardige voedselkeuze te maken. Lokale ambassadeurs helpen mee door hun favoriete plantaardige product en receptinspiratie...