€1,3 miljoen voor ontwikkeling van eiwit uit gist

3 juni 2021 Michelle Wijma

Beeld: FUMI Ingredients

Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling kent €1,3 miljoen subsidie toe aan samenwerkingsproject EGGcited, waarin drie bedrijven uit Gelderland werken aan de ontwikkeling en opschaling van eiwitpoeder gemaakt uit gist van bierbrouwerijen.

De subsidie is om precies te zijn toegekend door de Managementautoriteit Oost-Nederland, in het kader van het Operationeel Programma Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) 2014-2020 Oost-Nederland (OP Oost), aldus het persbericht.

EGGcited ontwikkelt een innovatieve en schaalbare technologie voor de extractie van functionele eiwitten en eiwit-vezelcomplexen uit gebruikte gist van bierbrouwerijen. Het product kan dierlijke eiwitten zoals kippenei-eiwit en melkeiwit vervangen in de voedingsmiddelenindustrie, bijvoorbeeld in vleesvervangers. Doel is de CO2-voetafdruk van voedingsmiddelen te verlagen en de circulariteit van de voedselproductie te vergroten.

Drie bedrijven

Het consortium bestaat uit drie MKB-ondernemingen uit Gelderland, met ten eerste NIZO (privaat instituut en contractresearch organisatie) als projectleider. NIZO biedt kennis en faciliteiten voor de ontwikkelingen en opschaling van nieuwe voedingsmiddelen en ingrediënten. Ten tweede de bedenker van de technologie, FUMI Ingredients, een start-up ontstaan als spin-off van Wageningen University & Research. Het derde bedrijf is Ruitenberg Ingredients, dat nieuwe ingrediënten verwerkt tot functionele toepassingen in consumentenproducten en als launching customer een versnelling kan bewerkstelligen.

Van afvalgist naar eiwitpoeder

Bierbrouwer AB InBev levert de grondstoffen aan, waarbij het met name gaat om brewers spent yeast (BSY). BSY bevat allerlei nutritionele en functionele ingrediënten. Toch wordt het tot nu toe alleen verwerkt tot laagwaardige diervoeding. Corjan van den Berg, CEO FUMI Ingredients, zegt in het persbericht: “In voorgaande jaren is de technologie om functionele eiwitten uit BSY te winnen door FUMI Ingredients op labschaal ontwikkeld (proof-of-concept). In het EGGcited project zal de technologie worden doorontwikkeld naar industrieel relevante pilotplantschaal. De uitkomst is een proces met een significant kleinere CO2-voetafdruk voor de productie van eiwit vergeleken met de productie van ei-eiwit of melkeiwit. Door het winnen van eiwit uit een reststroom van de bierbrouwerij wordt het grondstofgebruik teruggedrongen en wordt bijgedragen aan circulariteit van de humane voedselproductie. Het proces wordt in eerste instantie ontwikkeld voor biergist, maar is zéér schaalbaar en kan ook op basis van andere grondstoffen (algen, bacteriën, etc.) opereren.”

Als het project is afgelopen willen de bedrijven blijven samenwerken aan innovatie, nieuwe businessmodellen, andere micro-organismen en productie. Zo creëren de partijen een permanent ecosysteem van bedrijven en kennisinstellingen op het gebied van alternatieve eiwitten in Oost Nederland.

Dit artikel verscheen eerder op: Evmi

Altijd op de hoogte blijven?