€1,5 miljoen om kinderen groente te leren eten

Kind eet groente

Waarom kinderen soms weigeren iets te eten zonder het ooit geproefd hebben, stelt nog altijd ouders én wetenschappers voor een raadsel. Mogelijk komt daar de komende vijf jaar verandering in. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) kende een Vici-beurs van €1,5 miljoen toe aan Chantal Nederkoorn, hoogleraar aan de Faculty of Psychology and Neuroscience van de Universiteit Maastricht.

“Ik ga een grote groep jonge kinderen volgen en testen hoe verschillende cognitieve processen zich ontwikkelen en de acceptatie van groenten en fruit beïnvloeden”, legt Nederkoorn uit. Het is voor het eerst dat naar de rol van cognitieve processen, zoals perceptie, verwachting en de angst dat iets niet lekker is, gekeken wordt in relatie tot het eten van groente. Daarnaast gaat ze onderzoeken of de cognitieve processen van kinderen zo zijn te beïnvloeden dat kinderen leren groenten lekker te vinden.

Lees hier verder...

Foodlog

Lees ook
Afdeling Diëtetiek van het Erasmus MC onderzoekt intermitterend vasten

Afdeling Diëtetiek van het Erasmus MC onderzoekt intermitterend vasten

Er is veel aandacht in de media voor intermitterend vasten, maar we weten nog bijna niets over de lange termijneffecten en de haalbaarheid, zegt onderzoeker en diëtist Kirsten Berk van het Erasmus MC. Daarom is de onderzoeksgroep van de afdeling Diëtetiek dit jaar gestart met een grootschalig onderzoek naar de effecten van het dieet.

Landelijk vergelijkingsonderzoek gezondheid supermarkten van start

Landelijk vergelijkingsonderzoek gezondheid supermarkten van start

Stichting Questionmark start voor de tweede keer met een landelijk vergelijkingsonderzoek naar de mate waarin supermarkten hun klanten helpen in het maken van gezonde keuzes. Het onderzoek “Superlijst Gezondheid” onderzoekt in hoeverre supermarkten ons helpen gezonder te eten en drinken en leidt tot een publieke ranglijst van supermarkten.

UMC Utrecht leidt onderzoek naar allergieën bij ‘nieuwe voedingsmiddelen’

UMC Utrecht leidt onderzoek naar allergieën bij ‘nieuwe voedingsmiddelen’

Het UMC Utrecht gaat een internationaal onderzoek coördineren dat methoden ontwikkelt om het allergisch potentieel van zogenaamde 'nieuwe voedingsmiddelen' te kunnen beoordelen, zoals voedingsmiddelen gemaakt van insecten, in een onderzoeksproject getiteld Allergenicity Prediction Toolbox for novel foods (ALLPreT).