€40 miljoen voor gezonde voeding op Antwerpse scholen

schoolkinderen

Beeld CDC via Unsplash

De stad Antwerpen trekt €40 miljoen uit voor gezonde maaltijden op kleuter- en basisscholen. Aanleiding is de slechte gesteldheid van het eetpatroon van basisschoolkinderen.

Vanaf 1 februari 2022 kan iedere school in Antwerpen een toelage aanvragen waarmee vanaf september volgend jaar gestart kan worden met gezonde voeding. In totaal gaat om 65.000 leerlingen. Het is een vervolg op de pilot die vorig jaar in Antwerpen is gestart genaamd ‘Smakelijke school’. Negen basisscholen serveerden toen voedzame schoolmaaltijden. Kinderen ontbeten op school, aten gezonde tussendoortjes en ‘s middags lunchten ze met boterhammen en soep.

Gezond eten is op veel scholen nog niet aan de orde. Kinderen eten ongezond, krijgen geen brood mee naar school of ontbijten niet. Veel ouders zijn druk of kunnen geen gezonde lunch verzorgen door geldproblemen, stelt de minister van jeugd en onderwijs Jinnih Beels in een nieuwsbericht van het Vlaams Infocentrum Land- en Tuinbouw (VILT). Deze ongezonde levensstijl heeft effect op de leerprestaties en gezondheid op de langere termijn.

Nieuwe adviezen

Dit jaar is er een gids uitgegeven genaamd richtlijnen voor Vlaamse scholen over schoolmaaltijden. Hierin staat ook de conclusie dat er niet altijd een gezond consumptiepatroon op nagehouden wordt. Het eetpatroon bestaat vaak uit teveel vet- en suikerrijke snacks en veel kinderen eten te weinig groenten. Een van de oplossingen volgens het instituut is het creëren van een schoolomgeving waarin het jongeren en kinderen makkelijk wordt gemaakt om te gaan voor de gezonde keuze. 

De adviezen uit de richtlijnen zijn 100 gram vlees, vis of een sojaproduct, 150 gram groenten en 200 gram soep per kind per dag. De scholen mogen zelf de leverancier kiezen en bepalen ook zelf de samenstelling van het pakket. De ene school zal kiezen voor een gezonde lunch, waar de andere school kiest voor een gezamenlijk ontbijt. Naast dat er gefocust wordt op gezonde voeding, zal er oog zijn voor duurzaamheid en lokale leveranciers. Zo eten kinderen gezonder en weten ze waar deze voeding vandaan komt.

Lees ook
Stem op je favoriet voor de Gezonde Innovatie Awards

Stem op je favoriet voor de Gezonde Innovatie Awards

Tot en met zondag 16 januari kun je stemmen op je favoriete innovaties voor de Gezonde Innovatie Awards, een complimentenprijs voor producten en initiatieven die bijdragen aan een gezonder eetpatroon. Foodlog en FoodPersonality reiken de prijs uit.

Studenten Inholland Delft presenteren innovatieve food-startups

Studenten Inholland Delft presenteren innovatieve food-startups

Van glutenvrije poffertjes tot een likeur van overgebleven sinaasappelschillen. Ook dit jaar brengen studenten van de opleiding Food Commerce and Technology in Delft nieuwe producten en diensten op de markt, tijdens de minor Challenge Ondernemen.

Kijktip │ Broodje Gezond

Kijktip │ Broodje Gezond

Beeld: JESHOOTS.com via Pexels Deze vrijdag tippen we Broodje Gezond van KRO NCRV. In deze videoserie onderzoeken ze allerlei feiten en fabels rondom voeding en gezondheid. Want hoe gezond zijn vitaminepillen eigenlijk en wat is het nut van vezels? Ersin Kiris en Marlijn Weerdenburg bespreken iedere aflevering een voedselhype of gezondheidsmythe....