€40 miljoen voor gezonde voeding op Antwerpse scholen

schoolkinderen

Beeld CDC via Unsplash

De stad Antwerpen trekt €40 miljoen uit voor gezonde maaltijden op kleuter- en basisscholen. Aanleiding is de slechte gesteldheid van het eetpatroon van basisschoolkinderen.

Vanaf 1 februari 2022 kan iedere school in Antwerpen een toelage aanvragen waarmee vanaf september volgend jaar gestart kan worden met gezonde voeding. In totaal gaat om 65.000 leerlingen. Het is een vervolg op de pilot die vorig jaar in Antwerpen is gestart genaamd ‘Smakelijke school’. Negen basisscholen serveerden toen voedzame schoolmaaltijden. Kinderen ontbeten op school, aten gezonde tussendoortjes en ‘s middags lunchten ze met boterhammen en soep.

Gezond eten is op veel scholen nog niet aan de orde. Kinderen eten ongezond, krijgen geen brood mee naar school of ontbijten niet. Veel ouders zijn druk of kunnen geen gezonde lunch verzorgen door geldproblemen, stelt de minister van jeugd en onderwijs Jinnih Beels in een nieuwsbericht van het Vlaams Infocentrum Land- en Tuinbouw (VILT). Deze ongezonde levensstijl heeft effect op de leerprestaties en gezondheid op de langere termijn.

Nieuwe adviezen

Dit jaar is er een gids uitgegeven genaamd richtlijnen voor Vlaamse scholen over schoolmaaltijden. Hierin staat ook de conclusie dat er niet altijd een gezond consumptiepatroon op nagehouden wordt. Het eetpatroon bestaat vaak uit teveel vet- en suikerrijke snacks en veel kinderen eten te weinig groenten. Een van de oplossingen volgens het instituut is het creëren van een schoolomgeving waarin het jongeren en kinderen makkelijk wordt gemaakt om te gaan voor de gezonde keuze. 

De adviezen uit de richtlijnen zijn 100 gram vlees, vis of een sojaproduct, 150 gram groenten en 200 gram soep per kind per dag. De scholen mogen zelf de leverancier kiezen en bepalen ook zelf de samenstelling van het pakket. De ene school zal kiezen voor een gezonde lunch, waar de andere school kiest voor een gezamenlijk ontbijt. Naast dat er gefocust wordt op gezonde voeding, zal er oog zijn voor duurzaamheid en lokale leveranciers. Zo eten kinderen gezonder en weten ze waar deze voeding vandaan komt.

Lees ook
Internationale studie: milieu-impact moet meer nadruk krijgen in voedingsrichtlijnen

Internationale studie: milieu-impact moet meer nadruk krijgen in voedingsrichtlijnen

Bij de beoordeling van nationale voedingsrichtlijnen moet ook gekeken worden naar de milieu-impact van voedselproductie, schrijft Wageningen University & Research naar aanleiding van een internationale studie. Aangepaste richtlijnen zouden volgens de studie in Nederland kunnen bijdragen aan een aanzienlijke daling van zowel het grondgebruik voor voedselproductie...

Prentenboek over gezonde voeding voor basisscholen

Prentenboek over gezonde voeding voor basisscholen

Studio Groot doneert samen met Koppert Cress een prentenboek over gezonde voeding aan alle basisscholen in Westland en Midden-Delfland. Het boek vertelt kinderen de do’s en don’ts van gezonde voeding en legt uit waarom vitamines belangrijk zijn.

Project Kok in de klas leert basisschoolkinderen over smaak en koken

Project Kok in de klas leert basisschoolkinderen over smaak en koken

Vanaf deze week gaan zestig professionele koks om een kookles te verzorgen op zestig basisscholen in Nederland, voor het event Kok in de klas. Het event is bedoeld om kinderen te leren over smaak, koken en het koksvak. Ook wil de organisatie kinderen laten kennismaken met meer verschillende soorten groenten en fruit.