€40 miljoen voor gezonde voeding op Antwerpse scholen

schoolkinderen

Beeld CDC via Unsplash

De stad Antwerpen trekt €40 miljoen uit voor gezonde maaltijden op kleuter- en basisscholen. Aanleiding is de slechte gesteldheid van het eetpatroon van basisschoolkinderen.

Vanaf 1 februari 2022 kan iedere school in Antwerpen een toelage aanvragen waarmee vanaf september volgend jaar gestart kan worden met gezonde voeding. In totaal gaat om 65.000 leerlingen. Het is een vervolg op de pilot die vorig jaar in Antwerpen is gestart genaamd ‘Smakelijke school’. Negen basisscholen serveerden toen voedzame schoolmaaltijden. Kinderen ontbeten op school, aten gezonde tussendoortjes en ‘s middags lunchten ze met boterhammen en soep.

Gezond eten is op veel scholen nog niet aan de orde. Kinderen eten ongezond, krijgen geen brood mee naar school of ontbijten niet. Veel ouders zijn druk of kunnen geen gezonde lunch verzorgen door geldproblemen, stelt de minister van jeugd en onderwijs Jinnih Beels in een nieuwsbericht van het Vlaams Infocentrum Land- en Tuinbouw (VILT). Deze ongezonde levensstijl heeft effect op de leerprestaties en gezondheid op de langere termijn.

Nieuwe adviezen

Dit jaar is er een gids uitgegeven genaamd richtlijnen voor Vlaamse scholen over schoolmaaltijden. Hierin staat ook de conclusie dat er niet altijd een gezond consumptiepatroon op nagehouden wordt. Het eetpatroon bestaat vaak uit teveel vet- en suikerrijke snacks en veel kinderen eten te weinig groenten. Een van de oplossingen volgens het instituut is het creëren van een schoolomgeving waarin het jongeren en kinderen makkelijk wordt gemaakt om te gaan voor de gezonde keuze. 

De adviezen uit de richtlijnen zijn 100 gram vlees, vis of een sojaproduct, 150 gram groenten en 200 gram soep per kind per dag. De scholen mogen zelf de leverancier kiezen en bepalen ook zelf de samenstelling van het pakket. De ene school zal kiezen voor een gezonde lunch, waar de andere school kiest voor een gezamenlijk ontbijt. Naast dat er gefocust wordt op gezonde voeding, zal er oog zijn voor duurzaamheid en lokale leveranciers. Zo eten kinderen gezonder en weten ze waar deze voeding vandaan komt.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Thijs Defraeye benoemd tot buitengewoon hoogleraar ‘Data and Simulations for Self-care Postharvest Fresh-food Supply Chains’

Thijs Defraeye benoemd tot buitengewoon hoogleraar ‘Data and Simulations for Self-care Postharvest Fresh-food Supply Chains’

Thijs Defraeye is benoemd tot bijzonder hoogleraar ‘Data and Simulations for Self-care Postharvest Fresh-food Supply Chains’ bij de groep Food, Quality & Design. De functie wordt gefinancierd door Empa, een Zwitsers onderzoeksinstituut dat zich bezighoudt met materiaalwetenschappen en -technologie. In zijn onderzoek richt Defraeye zich op kwaliteitsverlies...

Brede maatschappelijke aanpak richting de eiwittransitie is nodig

Brede maatschappelijke aanpak richting de eiwittransitie is nodig

Inmiddels is breed bekend dat het belangrijk is om minder dierlijk eiwit te consumeren. “De verantwoordelijkheid daarvoor ligt niet alleen bij de individuele consument en de oplossing niet alleen bij innovatieve voedingsproducten, zoals vleesvervangers,” benadrukt WUR hoogleraar Consumptie en Gezonde Leefstijl Emely de Vet. Dit artikel beargumenteert...

Kennissessie Blik op Volkoren: Hoe laten we de consument vaker kiezen voor volkoren?

Kennissessie Blik op Volkoren: Hoe laten we de consument vaker kiezen voor volkoren?

Het eten van volkorenbrood heeft gunstige effecten op de gezondheid. Daarom moeten meer Nederlanders kiezen voor volkorenproducten, zegt het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC). Maar consumenten staan niet altijd positief tegenover volkoren. Hoe overtuigen we meer Nederlanders om voor volkorenbrood te kiezen?