‘Europarlement steekt stokje voor stempel “gezond” op energiedrankjes’ (update)

attachment-energiedrank

Energiedrankjes en cola mogen zich niet aanprijzen als 'maakt je alerter'. Het Europees Parlement steekt vandaag een stokje voor gezondheidsbeweringen met cafeïne zoals op energiedrankjes. Dat meldde Annie Schreijer-Pierik, Europarlementslid voor het CDA, vanochtend in een persbericht. Aan het eind van de dag ging de Europarlementscommissie voor Milieu en Gezondheid akkoord met het verwerpen van gezondheidsbeweringen op onder andere energiedrank, bijna unaniem.

Volgens een plan van de Europese Commissie zouden beweringen over gezondheidseffecten van energiedrankjes mogen worden toegestaan. Volgens Schreijer-Pierik zou het parlement de Europese Commissie terugfluiten. Een meerderheid van de Europarlementscommissie voor Milieu en Gezondheid, die het onderwerp vanmiddag behandelde, verwierp vrijwel unaniem het Europese Commissie-plan. Het voltallige Europarlement stemt erover in de eerste week van juli.

Meer drinken

‘Door te doen alsof energiedrankjes gezond zijn, gaan mensen er méér van drinken. En dat is juist ongezond. Een volwassene mag dagelijks tot 400 milligram cafeïne drinken. Je zit al gauw aan die grens met een paar kopjes koffie, thee en een stukje chocola’, aldus Schreijer-Pierik, die benadrukt dat het niet gaat om een verbod op de drankjes, maar alleen om de gezondheidsbewering op de blikjes en flesjes. Ook wijst ze op de lastige uitvoerbaarheid van gezondheidsbeweringen die uitsluitend gericht zouden mogen worden op gezonde volwassenen die zware activiteiten verrichten.

Idioot plan

Haar sociaaldemocratische collega uit Denemarken Christel Schaldemose, die het initiatief nam tot de resolutie waarin het Europees Parlement zijn standpunt inneemt over het plan van de Commissie, gaf in de media al aan het voornemen van de Europese Commissie ‘Een idioot plan’ te vinden. Ze wijst daarbij ook op de hoeveelheid suiker in energiedrank en het toenemende overgewicht bij jongeren.

Lees ook
Petitie 'Maak ons eten weer gezond' 16.000 keer getekend

Petitie 'Maak ons eten weer gezond' 16.000 keer getekend

‘Maak ons eten weer gezond!’ Dat is de oproep aan het nieuwe kabinet van bijna 16.000 Nederlanders die hun handtekening hebben gezet onder de petitie van de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie en Team Gezonde Voeding Nu.

Vierde Nationale Suiker Challenge van start

Vierde Nationale Suiker Challenge van start

Gisteren ging de vierde Nationale Suiker Challenge van start. Dit jaar proberen 50.000 Nederlanders een week lang geen producten te eten en te drinken met toegevoegde suikers.

Foodwatch dient klacht in tegen McDonald’s

Foodwatch dient klacht in tegen McDonald’s

Voedselwaakhond Foodwatch stelt dat McDonald’s de regels heeft gebroken wat betreft kindermarketing en dient daarom bij de Reclame Code Commissie (RCC) een klacht in tegen de fastfoodketen.