Europees Parlement: benaming plantaardige zuivel mag blijven

plant based dairy

Beeld: cottonbro via Pexels

Plantaardige alternatieven voor zuivel mogen in hun naam termen als ‘alternatief voor kaas’ of ‘variatie op melk’ blijven hanteren. Het Europees Parlement heeft het voorstel over een verbod op ‘zuiveltermen’ ingetrokken.

Bij de definitieve stemronde over het landbouwbeleid van de Europese Unie is het voorstel officieel gesneuveld. Plantaardige alternatieven op zuivel mogen hun naamgeving behouden. Termen als ‘kaas’ en ‘melk’ waren overigens al enkel toegestaan bij dierlijke producten en dat blijft ook zo.

“Verwarrend”

Eind 2020 nam het Europees Parlement een voorstel aan om zuivelnamen te verbieden voor plantaardige alternatieven. Vanuit Nederland steunde onder andere het CDA dit idee. Ook de Europese zuivelorganisatie EDA was voor. Met het voorstel zou iedere associatie met zuivel niet meer mogen, inclusief aanduidingen als "kan gebruikt worden als kookroom”. Ook verpakkingen die lijken op bijvoorbeeld een melkpak moesten van de baan. Dergelijke producten zouden ‘tot verwarring leiden’ bij consumenten, een bewering die wordt aangemoedigd door de zuivelsector om plantaardige alternatieven minder aantrekkelijk te maken.

De indiener van het voorstel, de Franse Europarlementariër Eric Andrieu, trekt deze nu alsnog in, na grote weerstand van consumenten en organisaties, zoals Greenpeace en Beuc, de koepel van Europese consumentenorganisaties. Een petitie van ngo ProVeg, waarin het wetsvoorstel ‘censuur op plantaardige zuivel’ werd genoemd, werd bovendien ondertekend door zo’n 500.000 mensen. "Het is essentieel dat we juridische obstakels wegnemen die de overgang naar een duurzaam voedselsysteem belemmeren, niet om nieuwe obstakels te introduceren", zegt Cecilia McAleavey van haverdrinkmaker Oatly in een artikel van NOS

Lees ook
Onderzoek legt misvattingen over o.a. plantaardige voeding bloot

Onderzoek legt misvattingen over o.a. plantaardige voeding bloot

Er bestaan nog veel misvattingen over plantaardig eten, concludeert Upfield na een studie onder ruim duizend Nederlanders. Het gebrek aan kennis kan leiden tot productkeuzes die milieubelastender en minder gezond zijn dan de consument eigenlijk voor ogen heeft.

Petitie 'Maak ons eten weer gezond' 16.000 keer getekend

Petitie 'Maak ons eten weer gezond' 16.000 keer getekend

‘Maak ons eten weer gezond!’ Dat is de oproep aan het nieuwe kabinet van bijna 16.000 Nederlanders die hun handtekening hebben gezet onder de petitie van de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie en Team Gezonde Voeding Nu.

‘Vlaming kiest voor pure en lokale voeding’

‘Vlaming kiest voor pure en lokale voeding’

42 procent van de Vlamingen kiest voor gerechten op basis van pure producten en 52 procent van de Vlamingen geeft aan dat ze lokale productie belangrijk vinden bij de aankoop van verse voeding. Dit blijkt uit een trendrapport dat VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing publiceerde ter gelegenheid van Wereldmelkdag.