Ziekenhuizen starten onderzoek naar smaakstoornissen bij patiënten met kanker

8 februari 2022 Redactie Voeding Nu pexels

Beeld: Pexels

Op 4 februari ging de onderzoeks- en implementatiegroep Vlaanderen – Nederland rond “Smaak- & Slikstoornissen bij Patiënten met Kanker” van start. Experts werken aan een uniform gestandaardiseerde en wetenschappelijk onderbouwde aanpak van smaaksturing.

De onderzoeks- en implementatiegroep bestaat uit artsen, wetenschappers, ingenieurs, verpleegkundigen, diëtisten en chefs gastro-engineering uit Nederland en Vlaanderen. Met gepersonaliseerde recepten bieden de chefs oplossingen op maat aan voor smaakproblemen tijdens of na een oncologische behandeling.

Tot zeventig procent van de mensen die behandeld worden met chemo krijgt te maken met een verstoring van hun smaakwaarneming. Hierdoor wordt eten niet meer als lekker ervaren, waardoor ze slechter kunnen gaan eten met vermagering of ondervoeding tot gevolg. Dit gewichts- en spierverlies is geassocieerd met verminderde overlevingskansen, slechtere kwaliteit van leven en een minder goed verdragen van chemotherapie. Het onderzoek wil vaststellen in welke mate gepersonaliseerde recepten invloed hebben op de individuele smaakbeleving van de patiënt en op de algemene levenskwaliteit.

Patiënten met smaakafwijkingen door chemotherapie kunnen zich gratis laten bijstaan in ziekenhuizen en smaakcentra in Nederland en Vlaanderen.

Deelnemende ziekenhuizen

Vlaanderen: AZ Delta Roeselare – AZ Voorkempen Malle - O.L.V. van Lourdes Ziekenhuis Waregem – UZA Antwerpen - UZ Gent

Nederland (opstartende fase): AMC Amsterdam - AZ Maria Middelares Gent - Beatrixziekenhuis Gorinchem - Catharina Ziekenhuis Eindhoven - HeiligHartziekenhuis Lier - Ikazia Ziekenhuis Rotterdam – Isala Ziekenhuis Zwolle - IJsselland Ziekenhuis Capelle aan den IJssel - Meander Medisch Centrum Amersfoort - UMC Groningen

Smaakcentra: ScCAVDS Grave - ScCFrankeland Schiedam –– ScCLET Zwijndrecht- ScCS2 Malle

Smaak- en slikstoornissen onderzoek logo

Altijd op de hoogte blijven?