FAVV waarschuwt voor sesamzaad uit India

pretzels-4635648_1920-A1200x800-1024x683

Sinds begin september hebben verschillende bedrijven, in overleg met het FAVV, een aantal producten op basis van sesamzaad teruggeroepen. Aanleiding is de overschrijding van het maximumresidugehalte ethyleenoxide op loten sesamzaad uit India. Dit gewasbeschermingsmiddel is niet toegelaten in Europa.

Wanneer een consument de niet-conforme sesamzaden op dagelijkse basis en in grote hoeveelheden consumeert, is er op lange termijn een risico voor de gezondheid.

Het FAVV heeft de voorraden sesamzaad die nog aanwezig waren in de betrokken bedrijven onmiddellijk geblokkeerd zodat ze niet verder konden worden verspreid. Het Agentschap heeft autoriteiten van andere lidstaten op de hoogte gebracht door een melding te doen via het RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed).

sesame-graines

Productterugroepingen

Sesamzaden worden in de meeste gevallen in eerder kleine hoeveelheden verwerkt in eindproducten en dit verklaart het grote aantal getroffen producten en levensmiddelen.

Via de tracering van de niet-conforme partijen worden de sesamzaden en producten die van deze zaden zijn gemaakt uit de markt genomen. Sommige producten zijn ook teruggeroepen van bij de consument. De betrokken producten worden gepubliceerd op onze website, een specifieke nieuwsbrief en de sociale netwerken Facebook en Twitter.

Maatregelen op Belgische en Europees niveau

Net als andere Europese lidstaten heeft België ondernemen stappen om ervoor te zorgen dat enkel sesamzaad dat voldoet aan de Europese normen op de markt wordt gebracht.

Ten eerste heeft het FAVV Belgische invoerders gevraagd om analyses uit te voeren op zaden die afkomstig zijn van India. Ten tweede heeft het FAVV ook aangedrongen bij de Europese Commissie om noodmaatregelen te nemen.

Geen nieuws van Voeding Nu meer missen? Abonneer je op de nieuwsbrief en ontvang elke dinsdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Nieuwe voorwaarden

Vanuit de Europese commissie zijn vervolgens nieuwe voorwaarden vastgelegd voor de invoer van sesamzaad uit India. Sinds 26 oktober 2020 moet elke zending sesamzaad die vertrekt van India naar Europa vergezeld gaan van een officieel certificaat. Deze certificering bepaalt dat de zaden voldoen aan de Europese regels.

Bovenop deze verplichte certificering, moeten alle Europese Lidstaten de controlefrequentie in de grenscontroleposten opvoeren.

Dit geheel van maatregelen moet ervoor zorgen dat sesamzaden en producten op basis van sesamzaad voldoen aan de maximumwaarden voor residuen bepaald door de Europese wetgeving en dat ze dus veilig zijn voor de consumenten.

FAVV sluit niet uit dat in de toekomst nog producten zullen worden teruggeroepen in het kader van deze problematiek.

Aan consumenten wordt aangeraden om regelmatig te controleren of ze een product in hun bezit hebben dat wordt teruggeroepen. De betrokken lotnummers en houdbaarheidsdata worden steeds vermeld bij elk bericht van het voedselveiligheidsagentschap omtrent een terug te brengen product.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Foodwatch: Te veel pesticiden in fruit voor kinderen

Foodwatch: Te veel pesticiden in fruit voor kinderen

Er zitten te veel pesticiden in fruit dat populair is bij kinderen, zoals mandarijnen en sinaasappelen. Dat concludeert Foodwatch na een analyse van de residu-cijfers van groente en fruit van Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA).

Inkijkje in de voedselproductie van Nederland in VPRO Tegenlicht

Inkijkje in de voedselproductie van Nederland in VPRO Tegenlicht

Nederland is de op één na grootste voedselexporteur ter wereld, net na de Verenigde Staten. Ons land produceert voedsel in overvloed dat naar alle uithoeken van de wereld gaat. Fotojournalist Kadir van Lohuizen geeft in VPRO Tegenlicht een inkijkje in de voedselindustrie en laat zien wat de rol van Nederland is in het wereldwijde voedselsysteem.

RIVM stelt PFAS-normen oppervlaktewater bij

RIVM stelt PFAS-normen oppervlaktewater bij

Het RIVM heeft nieuwe PFAS-normen berekend voor oppervlaktewater. Het uitgangspunt hierbij was dat mensen hun leven lang vis uit oppervlaktewater moeten kunnen eten, zonder teveel PFAS binnen te krijgen.