FEVIA stimuleert innovatie op scholen

attachment-geen-afbeelding-vmtfood-be

Om innovatie te stimuleren en om jongeren in dit proces te betrekken, organiseren FEVIA en FEVIA Vlaanderen al vijf jaar lang jaarlijks twee wedstrijden met betrekking tot voedingsinnovatie.

Dit jaar namen negen teams uit het secundair onderwijs deel aan ‘Trofee Vlaanderen’. Twaalf teams uit het hoger onderwijs, waarvan zeven uit Vlaanderen en Brussel, waagden hun kans bij ‘ECOTROPHELIA’.

Een team van de Gentse Universiteit en de Gentse Hogeschool sleepte met het dessertbier Beer4Dreams de FEVIA Ecotrophelia prijs in de wacht. De heerlijke alcoholische drank is net als bijvoorbeeld koffie bijzonder geschikt als dessertdrank. Het innovatieve karakter, het duurzaam gebruik, de valorisatie van nevenstromen en het ijzersterke marketingdossier overtuigde de jury.

Trofee Vlaanderen

De Trofee Vlaanderen ging naar Speculeux, het product van het team van het Onze-Lieve-Vrouw Instituut uit Zele. Het gaat om een heerlijke mœlleux met speculaassmaak. Het product zelf bestaat uit twee spuitzakken, de ene gevuld met witte chocoladevulling, de andere met speculaasdeeg. De consument kan zelf de grootte van het gebak bepalen voor het nog even de oven in moet. Het product kan diepgevroren worden en heeft zo een lange houdbaarheidstermijn.

Chris Moris, algemeen directeur FEVIA: “Met hun kenmerkend creatief enthousiasme bedenken de studenten steeds weer originele voedingsproducten, die duurzaamheid koppelen aan de vereiste technische en wettelijke aspecten van productontwikkeling.”

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
‘Overgang naar alternatieve voedingseiwitten versnellen’

‘Overgang naar alternatieve voedingseiwitten versnellen’

Essentieel onderdeel van de Europese plannen om in 2050 klimaatneutraal te zijn, is de eiwittransitie. In dit kader is in Wageningen het project Giant Leaps gestart. Projectleider Paul Vos heeft vier jaar en 12 miljoen euro ter beschikking.

Op weg naar gezonde en duurzame voeding

Op weg naar gezonde en duurzame voeding

Op initiatief van Cosun Nutrition Center heeft een rondetafeldiscussie plaatsgevonden over de eiwittransitie. In deze bijeenkomst passeerden diverse onderwerpen de revue, zoals gezondheidseffecten, consumentengedrag en factoren die de transitie belemmeren.

Insecten eten, zijn we er klaar voor?

Insecten eten, zijn we er klaar voor?

Entomofagie, de technische term voor het consumeren van insecten, is voor de meeste Nederlanders nog geen alledaagse kost. Mogelijk wordt het wel een belangrijke speler in het voorkomen van een dreigend voedseltekort in de toekomst. Zijn we er klaar voor?