Fhealinc werkt aan wetenschappelijk bewijs paarden- en kamelenmelk

attachment-melk-allergie

Paarden- en kamelenmelk kunnen een goed alternatief vormen voor kinderen en volwassenen met een koemelkeiwitallergie. Het is echter nog wachten op het wetenschappelijke bewijs hiervoor.

Fhealinc, een organisatie die wetenschap en praktijk bij elkaar brengt, richtte het Expertisecentrum voor Voeding, Afweer en Allergie op om onder meer onderzoek te doen naar nichemelk.

 

Esther de Vries van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch stond aan de wieg van het EEVA. “We zijn de aanjaagfase intussen voorbij. Ambitieuze ondernemers timmeren al jarenlang samen aan de weg om de claim te kunnen leggen voor de gezonde werking van hun paarden-en kamelenmelk”, zo vertelt De Vries. “Voor deze groep ondernemers is deze claim belangrijk. Het biedt businessperspectieven kansen voor ketenontwikkeling.”

 

Daarnaast benadrukt De Vries dat het voor patiënten belangrijk is om te weten dat voeding werkt zoals het bedoeld is. “Het uitvoeren van een wetenschappelijk onderzoek kan leiden tot het veelgevraagde bewijs.”

 

Wetenschappelijk bewijs

De eerste stap naar wetenschappelijk bewijs is het aanbieden van het onderzoeksprotocol voor medisch ethische toetsing. Na goedkeuring zullen twintig patiënten met een bewezen koemelkeiwitallergie deelnemen aan een provocatietest. Bij deze test wordt gekeken of patiënten nichemelk kunnen verdragen. Ondervinden ze geen hinder van de melk, dan kunnen ze de melk langer gebruiken om erachter te komen of ze op lange termijn geen allergie ontwikkelen. Op dit moment is het project in de fase van medisch ethische toetsing en draait op volle toeren.

 

Grote markt voor paarden- en kamelenmelk

Als nichemelk geschikt blijkt te zijn voor koemelkallergiepatiënten, biedt dit kansen voor ketenontwikkeling. Het bedrijfsleven kan samen met kennisorganisaties bijdragen aan de ontwikkeling van een nieuwe sector door gerichte producten en/of diensten te ontwikkelen die aansluiten bij de problematiek en wensen van de markt van koemelkallergie.

Lees ook op Voedingnu.nl:

Ezelinnen melk goed alternatief voor kinderen met koemelkallergie

Aantal kinderen met voedselallergie verdubbeldMeer over
Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...