Finalisten beste schoollunch bekend

attachment-Logo-beste-schoollunch

De twaalf finalisten van De beste schoollunch Nederland! zijn vorige week bekend gemaakt. Gedurende de komende zal op elke school een prijsuitreiking plaatsvinden. In de finale maken de scholen kans op een mobiele keuken ter waarde van vijfduizend euro.

Om gezond lunchen onder de aandacht te brengen op basisscholen is dit najaar de

wedstrijd De beste schoollunch van Nederland! uitgeschreven. Alle leerlingen in de groepen 5 tot en met 8 van de basisschool werden uitgedaagd om zelf een lekkere, gezonde en het liefst ook duurzame lunch te maken.

 

Finalisten

De finalisten zijn scholen in Hoogeenveen, Bathmen, Laren, Lelystad, Uitgeest, Rotterdam, Doorn, Goes, Schijdel en Weert. De winnaars van elke provincie staan op de website van Steunpunt Smaaklessen en Schoolgruiten. Alleen uit Friesland en Groningen zijn geen inzendingen ontvangen.

 

Inzendingen

Inzendingen varieerden van zelfgebakken brood met gegrilde groenten uit de moestuin tot originele vruchtensappen van fruit uit het seizoen. Om het geheel af te maken werd de tafel verrassend versierd. Van het geheel werd een flitsende reportage gemaakt.

 

Kookboek

De komende weken bezoekt elke provinciale jury de winnende school om de zelfgemaakte lunch te proeven en hun rapport toe te lichten. De school ontvangt die dag een fruitmand voor de gehele school en een kinderkookpakket met daarin mixers, gardes, keukenmachines en weegschalen. Daarnaast komen de beste recepten van elke provincie in een kinderkookboek. Dit kookboek is komend jaar verkrijgbaar in elke Lidl-supermarkt.

 

Initiatief

De wedstrijd is een initiatief van het Steunpunt Smaaklessen & SchoolGruiten (Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR) en het Voedingscentrum.

 

Website:

Steunpunt Smaaklessen en Schoolgruiten

 

Lees ook:

Leerlingen strijden om beste lunch van Nederland

Meer over
Lees ook
HAK hoopt op teelt Hollandse kikkererwt

HAK hoopt op teelt Hollandse kikkererwt

Groente- en peulvruchtenfabrikant HAK laat dit jaar opnieuw kikkererwten telen in Zeeuws-Vlaanderen. Dit is een tweede proef na een succesvolle eerste proef in 2018. Hiermee streeft HAK ernaar zoveel mogelijk van haar groenten en peulvruchten lokaal te verbouwen.Na de succesvolle eerste proef vorig jaar, wil HAK door middel van een tweede testperiode...

NAGF: ‘Nudging in de supermarkt stimuleert de verkoop van groenten en fruit’

NAGF: ‘Nudging in de supermarkt stimuleert de verkoop van groenten en fruit’

Nudges om de verkoop van groenten en fruit in supermarkten te stimuleren, hebben een positief effect. Met een paar simpele nudges zijn consumenten aan te sporen om meer groenten en fruit te kopen.Onlangs gaf een Brits onderzoek suggesties voor de inrichting van een gezonde supermarkt. Het Nederlandse Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) voerde...

Omzet vleesvervangers in tweeënhalf jaar 51% gestegen

Omzet vleesvervangers in tweeënhalf jaar 51% gestegen

Een nieuw onderzoek van IRI Nederland laat zien dat de omzet van vleesvervangers sinds 2017 met 51% is gestegen. De omzet van vers vlees daarentegen is gedaald. De omzet van vlees is nog steeds wel het hoogst.De populariteit van vleesvervangers neemt toe. ABN Amro voorspelde eerder dit jaar al dat de vleesvervangermarkt zowel in 2019 als in 2020 met...