‘Fiscale prikkels noodzakelijk om Nederlanders gezonder te maken’

shopping-2614149_1280-A1200x800

Stevige prijsprikkels zijn noodzakelijk om de bevolking gezonder, vitaler en weerbaarder te maken. Daarmee kan gezonde voeding goedkoper worden gemaakt terwijl sterk bewerkt en industrieel geproduceerd voedsel duurder wordt.

Dat vindt de Transitiecoalitie Voedsel. De organisatie pleit voor het onderbrengen van sterk bewerkt voedsel in het hoge btw-tarief. Verder is de coalitie voor de invoering van een suikertaks en een vleestaks. De btw op groenten en fruit moet juist omlaag. Daardoor kan de overheid de volksgezondheid bevorderen. Bovendien kunnen daarmee de maatschappelijke kosten die met ongezonde eetpatronen gepaard gaan, flink worden verlaagd. Nu bedragen die jaarlijks € 8,8 miljard per jaar, volgens een onderzoeksrapport van PCW.

Gedrag beïnvloeden

“Fiscale maatregelen zijn een belangrijk signaal om ons gedrag te beïnvloeden, zoals dat ook gebeurt bij genotsmiddelen en rookwaren. Alle reden dit nu ook te gaan doen bij voeding”, meent de Transitiecoalitie Voedsel.

Overheid schiet tekort

De coalitie is van mening dat de overheid op dit terrein ernstig tekortschiet. “Zowel in de recente nota van het ministerie van VWS over een brede kijk op gezondheid als in de eerste tussenbalans van het preventieakkoord blijven krachtige maatregelen om gezonde voeding te stimuleren achterwege.”

Preventieakkoord

“In het Nederlandse beleid wordt nog nauwelijks aandacht besteed aan ongezonde eetgewoonten”, vindt de coalitie.

“In het preventieakkoord dat staatssecretaris Blokhuis met onder andere de voedingsindustrie en de supermarkten heeft afgesloten, gaat het niet over sterk bewerkt voedsel. En in het Akkoord Verbetering Productsamenstelling gaat het alleen om suiker, verzadigd vet en zout, en niet over bijvoorbeeld koolhydraten, eiwitten en vezels.” De Transcoalitie Voedsel vindt beide akkoorden te vrijblijvend.

Corona en leefstijl

Willem Lageweg, directeur-kwartiermaker van de Transitiecoalitie Voedsel: “De overheid blijft te veel hangen in voorlichting en vrijblijvende convenanten. En dat terwijl de coronacrisis ons heeft geleerd dat er veel meer aandacht nodig is voor preventieve gezondheid. Vooral mensen met een ongezonde leefstijl en slechte voedingsgewoonten zijn onder de slachtoffers sterk oververtegenwoordigd. Volgens de voorspellingen zal het aantal mensen met leefstijl en voedsel gerelateerde ziekten bij ongewijzigd beleid sterk blijven toenemen. Op het gebied van voeding is het daarom hoog tijd voor krachtige maatregelen.”

EU-strategie ‘Van boer tot bord’

De consumptie van energierijk en sterk bewerkt voedsel draagt bij aan obesitas en andere ziekten. Dit wordt benoemd in de Europese strategie ‘Van boer tot bord’ (in het Engels Farm to Fork) over voedselbeleid. In die strategie stimuleert EU-commissaris Frans Timmermans de EU-lidstaten om met fiscale maatregelen consumenten te prikkelen om gezonder en duurzamer te gaan eten.

 
Lees ook
Jongeren voor jongeren

Jongeren voor jongeren

De Food Boost Challenge wil Nederlandse jongeren tussen 12 en 20 jaar verleiden tot het eten van meer groente en fruit.

Leestip: interview in Trouw over betere voeding in ontwikkelingslanden

Leestip: interview in Trouw over betere voeding in ontwikkelingslanden

Op deze vrijdag tipt de redactie van Voeding Nu een artikel uit Trouw van 23 september. Wetenschapper Bart de Steenhuijsen Piter (WUR) vertelt daarin over zijn onderzoek naar hoeveel (en welke) fruit en groente mensen in arme landen eten, en hoe dat kan verbeteren.

Eetbare bushalte opent in Breda

Eetbare bushalte opent in Breda

In Breda vind je tot en met 21 september een eetbare bushalte vol groente en fruit. Het project waarin Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) in samenwerking met partners aandacht vraagt voor de consumptie van meer groente en fruit.