Food belangrijke speler in KVK Innovatie Top 100 2021

23 november 2021 Michelle Wijma

Beeld: jarmoluk via Pixabay

Dertien bedrijven uit de food- en agrisector hebben een plek bemachtigd in de KVK Innovatie Top 100 van 2021. We zetten ze op een rijtje.

De lijst is voor de zestiende keer samengesteld en vormt een overzicht van de meest innovatieve bedrijven uit het Nederlandse midden- en kleinbedrijf. Met name de creatieve sector is populair (23 plekken), gevolgd door de food- en agrisector en zorgsector, beide met dertien bedrijven in de erelijst.

Een panel van innovatie-experts maakte een selectie uit 330 inzendingen. De jury beoordeelde de nominaties op impact voor de branche en samenleving, originaliteit, verkrijgbaarheid en gerealiseerde omzet en groeipotentie. Op 2 februari 2022 maakt een jury onder voorzitterschap van Ruud Koornstra de exacte notering van elk bedrijf in de KVK Innovatie Top 100 bekend, inclusief de nummer 1.

Bekijk de hele lijst op kvkinnovatietop100.nl. Hieronder een greep uit de food en daaraan gerelateerd bedrijven, in omgekeerd alfabetische volgorde dit keer:

Wilder Land: maakt thee van (on)kruid dat de Nederlandse biodiversiteit herstelt, door de (on)kruiden te zaaien bij Nederlandse boeren.

VanBoven: ontwikkelde een voorspellingsmethode voor de oogst van groenten en fruit, waardoor telers en supermarkten eerder weten hoeveel product eraan komt.

Schouten Europe: maakt Vegan Green Tuna, een plantaardige vervanger voor tonijn. 

Seasogood: maakt visvrije tonijn in blik, ook een vervanger voor tonijn dus.

Orbisk: slimme prullenbak, ofwel automatische voedsel-afvalmonitor die voedselverlies registreert en monitort, wat helpt betere keuzes te maken.

OneThird: ontwikkelde een digitale keurmeester met infraroodscanner waarmee je de houdbaarheid van voedsel objectief kan voorspellen waardoor verspilling wordt voorkomen. Combineert hardware, software, kunstmatige intelligentie en biologie.

Natulette: ontwikkelde een plantaardige havermelkpoeder en cacaopoedermix, als alternatief voor koffiemelkpoeder in professionele koffieautomaten.

Meteor Systems: heeft een nieuwe type drijver ontwikkeld voor bladgroenten en kruiden in tuinbouwkassen die op water worden geteeld. De drijver dient als plantondersteuning: onbreekbaar, schoon, duurzaam en efficiënt.

Meatless: maakt grondstoffen voor plantaardige vervangers voor vlees en vis, onder andere met extracten uit bruine zeewieren waarmee het bedrijf specifieke texturen creëert.

Maakt Mij Blij: heeft een online platform ontwikkeld om, samen met de community, verspilling tegen te gaan door productoverschotten van bijvoorbeeld boeren en producten opnieuw te verdelen. 

Kumasi drinks: maakt frisdrank op basis van het vruchtvlees van cacaovruchten uit Ghana en wil zo voedselverspilling en armoede tegengaan.

Holland Water: met hun TIWSS©-model kunnen bedrijven de kwaliteit van hun drinkwatersysteem slim, duurzaam en kostenefficiënt beheren.

Grünten: hun Veggie Oats zijn havermoutproducten met 42% groenten, maar dan “in de smaak van taart”.

Get fat with me: eerste wereldwijde platform dat zich richt op vrouwen met ondergewicht en hen helpt gezond aan te komen, opgericht door Karima el Bakkali. Vanuit het platform wil Get fat with me deze vergeten doelgroep helpen en behandelplannen verbeteren.

Eigenzwijns: vijf varkensboeren die “duurzaam” varkensvlees maken en werken aan “het circulaire varken”. Ook maken ze hybride worsten die varkensvlees en een plantaardig alternatief bevatten.

Coffee Based: heeft een drietal bio-koffie-kunststoffen ontwikkeld waarmee het biobased producten zoals koffiekopjes, plantenpotten en notitieboeken maakt uit koffiedik.

Dit artikel verscheen eerder op: Bakkers in bedrijf

Altijd op de hoogte blijven?