‘Foodies wegen minder en leven gezonder’
Foodies, avontuurlijke eters, worden volgens een studie van Cornell Food and Brand Lab vaak gezien als overmatige genieters van eten, maar uit dezelfde studie blijkt het tegenovergestelde: foodies wegen minder en eten gezonder dan mensen die minder avontuurlijk eten.
De onderzoekers adviseren dan ook om nieuwe voedingsmiddelen toe te voegen aan een maaltijd voor een gezonder en leuker leven. 502 Amerikaanse vrouwen deden mee aan de studie. Het artikel is gepubliceerd in het tijdschrift Obesity.
Ongewone voedingsmiddelen
Deelnemers die de meest uiteenlopende ongewone voedingsmiddelen eten, zoals seitan, rundtong, Kimchi, konijn en polenta, beoordelen zichzelf als gezonder en meer fysiek actief dan niet-avontuurlijke eters. Ook is er meer kans dat vrienden blijven eten bij foodies voor het diner.
Leuk en gezond leven
De onderzoekers vertellen dat deze bevindingen belangrijk zijn voor mensen die lijnen. Zo zou avontuurlijk eten bij vrouwen kunnen zorgen voor het verliezen of handhaven van het lichaamsgewicht, zonder een beperkt gevoel door een streng dieet. Ze adviseren dan ook om niet steeds hetzelfde te eten, maar nieuwe voedingsmiddelen toe te voegen aan een maaltijd.
Lees verder op Voeding Nu online:
Altijd op de hoogte blijven?
Meer over
Lees ook
Traqq helpt onderzoek naar voedselconsumptie
Een horloge dat aangeeft dat het tijd is om even op te staan, is al vrij gewoontjes. Als het aan Desiree Lucassen ligt, wordt het – in ieder geval voor voedingsonderzoek – ook gangbaar om alles wat je eet en drinkt, aan te geven in een app. Het doel: voedingsinname exact meten, zonder gedrag te beïnvloeden.
Voeding in de media - week 39
Resultaat Wetsvoorstel elektronishe gegevensuitwisseling in de zorg, waarneming van smaak door baby’s in de baarmoeder en circulaire systemen tegen hongersnood. Dit lazen we deze week in de media over voeding.
Standpunt Voedingscentrum | Waarom je mensen zichzelf de les moet laten lezen
Implementatie intenties, altercasting, de foot-in-the-door techniek, boosting, nudging. De lijst aan gedragsveranderingstechnieken is inmiddels zó lang, dat het voor professionals een uitdaging kan zijn om ze allemaal te kennen, laat staan toe te passen in de praktijk. Kortom: een goede aanleiding om – wat het Voedingscentrum betreft – hier een van...