Foodwatch: ‘56% van de supermarktproducten bevat suiker’

Uit recent onderzoek van Foodwatch blijkt dat aan 56% van alle voedingsmiddelen uit de supermarkt suiker wordt toegevoegd. Volgens de FNLI heeft suiker ook nog een technische functie bijvoorbeeld conservering.

 Foodwatch gaf aan dat de 651 voedingsmiddelen van de aselecte steekproef bij de Albert Heijn, Jumo en Lidl werden aangeschaft. Aan de hand van de ingrediëntenlijst werd gekeken of er een vorm van suiker was toegevoegd.

 

Niet alleen snoep

Foodwatch onderzocht niet alleen  logische producten met suiker zoals frisdrank en snoep, maar ook producten zoals vleesbeleg, groenteconserven, maaltijdsalades, gepaneerde vis, tomatenketchup, beschuit en brood.

 

Volgens Foodwatch is het zo dat 69% van de bewerkte voedingsmiddelen suiker bevat als licht bewerkte en onbewerkte producten als vers fruit en groente en losse ingrediënten als kruiden, zout en olie buiten beschouwing worden gelaten. Foodwatch vond suiker in voedingsmiddelen als maaltijdsalades, groenteconserven, vleesbeleg, zoutjes en ontbijtgranen. Dit zouden volgens Foodwatch producten zijn waar  de consument geen suiker in verwacht.

 

De industrie zit niet stil

Het FNLI gaf aan dat het goed is dat er partijen als Foodwatch bestaan, maar dat de industrie niet stil zit. Sinds 2014 werkt de levensmiddelenindustrie samen met de retail en de overheid via het Akkoord Verbetering Productsamenstelling, om waar mogelijk suiker, zout en vet in producten structureel te verlagen. De doelen die hier in zijn opgenomen zijn voor 2020, waar het FNLI hard aan werkt.  'Naast smaak heeft suiker ook een technische functie als conservering, we vragen ons dan ook af wat de toegevoegde waarde is van deze actie van Foodwatch,' aldus Suzanne Rotteveel, communicatiemanager FNLI.

 

Uit de gegevens van de laatste Voedselconsumptiepeiling (2007-2010) van het RIVM blijkt dat de suikers uit producten zoals maaltijdsalades, groenteconserven en vleeswaren maar een klein deel van de totale suikerinname vormen. 'Het is de hoeveelheid van één suikerklontje ofwel een slokje appelsap', zegt het Kenniscentrum Suiker & Voeding.

 

E-mailactie

Foodwatch is een e-mailactie gestart richting minister Schippers en haar opvolg(st)er met de oproep de zelfregulering van het Akkoord Verbetering Productsamenstelling te stoppen. Hiermee roept Foodwatch minister Schippers op om zelf beleid op te stellen voor een gezonder voedselaanbod.

 

Food Future Event

De voedingsmiddelenindustrie is bezig met het herformuleren van voedingsmiddelen waar suikerreductie een belangrijk thema is. Tijdens het Food Future Event op 23 maart zal bijvoorbeeld Peijnenburg vertellen hoe ze suikerreductie in ontbijtkoek voor elkaar hebben gekregen.

 

Bekijk het hele programmaLees ook
Foodwatch roept voor de vierde keer Suikermaxdag uit

Foodwatch roept voor de vierde keer Suikermaxdag uit

Kinderen krijgen te veel suiker binnen. Ze eten dagelijks twee keer de geadviseerde hoeveelheid. Foodwatch vraagt aandacht voor de overconsumptie van suiker met de Suikermaxdag. Zaterdag 9 juli bereikten Nederlandse kinderen tussen de 4 en 8 jaar oud hun suikerlimiet voor een heel jaar.

Diabetes Fonds: ‘Snel belasting op suikerrijke dranken’

Diabetes Fonds: ‘Snel belasting op suikerrijke dranken’

Het Diabetes Fonds pleit bij het kabinet voor een snelle invoering van belasting op suikerrijke dranken. Een meerderheid van de Nederlandse jongeren drinkt frisdranken in hoeveelheden die de kans op ernstig overgewicht en diabetes type 2 vergroten, meldt de patiëntenorganisatie.

Nationale Suiker Challenge van het Diabetes Fonds van start

Nationale Suiker Challenge van het Diabetes Fonds van start

Vandaag gaat de Nationale Suiker Challenge van start. Dat is een initiatief van het Diabetes Fonds om Nederlanders bewust te maken van de hoeveelheid toegevoegde suikers in producten en hun dagelijkse suikerinname. 70.000 Nederlanders gaan deze vijfde editie de uitdaging aan en eten en drinken een week lang geen toegevoegde suikers. De challenge duurt...