Foodwatch: ‘Nutri-score moet in Nederland ook ingevoerd worden’

attachment-nutriscore

Eerder dit jaar kondigde staatsecretaris Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) aan onderzoek te gaan doen naar een nieuw voedselkeuzelogo. Nu het Belgische kabinet aangegeven heeft het Franse voedingslabel Nutri-score in te gaan voeren, roept Foodwatch het kabinet op ook dit voedingslabel te steunen.

Foodwatch doet een oproep aan staatssecretaris Blokhuis van VWS om snel tot een standpunt over een nieuw onafhankelijk voedingslabel te komen dat het Vinkje op voedseletiketten moet vervangen. Het voedingslabel Nutri-score is daarbij - naast het Britse verkeerslichtsysteem - een goede kandidaat mits het aan fabrikanten wordt opgelegd om op al hun voedseletiketten te vermelden.

Nutri-score

De Nutri-score is een globale score, van -15 voor de ‘meest gezonde’ tot +40 voor de ‘minst gezonde’ producten. Op basis van die score krijgt een product een letter met bijhorende kleurcode: van donkergroen (A) tot donkerrood (F).

Het algoritme waarmee de score wordt berekend, houdt rekening met zowel positieve als negatieve elementen: het gehalte aan suikers, verzadigde vetzuren, calorieën en zout in voeding hebben een negatieve invloed op de score, terwijl het gehalte aan fruit, groenten, vezels of eiwitten de score kunnen verbeteren.

Verplichting

Echter, het voedingslabel zal in België een vrijwillige keuze blijven voor fabrikanten. Foodwatch pleit voor Europese erkenning van het voedingslabel. Daarmee dient het verplicht te worden voor alle fabrikanten.

Europees erkent

‘Erkenning van één betrouwbaar voedingslabel op Europees niveau is noodzakelijk. Aangezien de verplichting om voedingswaarden op het etiket te vermelden in de hele EU op uniforme wijze is geregeld, kunnen de lidstaten nu alleen op vrijwillige basis aanvullende, op kleur gebaseerde etiketteringsmodellen invoeren. Bij vrijwillige invoering zullen naar verwachting voedingsproducenten van gezonde producten gaan pronken met hun goede score maar producenten van ongezonde producten ervoor kiezen consumenten niet te waarschuwen voor de grote hoeveelheden suiker, vet en zout in hun producten,’ aldus Foodwatch.

Initiatieven uit de industrie

De initiatieven die de voedingsindustrie zelf neemt om etiketteringsmodellen op te tuigen, kunnen Foodwatch niet bekoren.

 ‘Foodwatch is faliekant tegen de door de industrie zelf ontwikkelde etiketteringsmodellen. De vijf grootste voedingsmiddelenbedrijven Coca-Cola, Mondelēz, Nestlé, PepsiCo en Unilever willen een eigen stoplichtsysteem introduceren op basis van portiegroottes en lobbyen daar in Brussel flink voor. De criteria voor het label zijn zo zwak dat zelfs een product als Nutella (producent Ferrero doet overigens niet mee met dit initiatief), dat voor meer dan 80% uit suiker en vet bestaat, geen enkel rood waarschuwingsteken zou krijgen bij toepassing van de criteria.’

Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Consumentenbond wil regels voor ‘natuurlijk’ en ‘puur’ op voedseletiketten

Consumentenbond wil regels voor ‘natuurlijk’ en ‘puur’ op voedseletiketten

De Consumentenbond pleit voor richtlijnen om misleiding en onduidelijkheid tegen te gaan rondom de termen ‘natuurlijk’ en ‘puur’ op voedseletiketten. Er moeten helderen regels komen, net als in Frankrijk, Engeland en Ierland, luidt het verzoek.

Eerste voedselverpakking met braille in Nederland

Eerste voedselverpakking met braille in Nederland

Soepfabrikant Naturally Tasty en ontwerpbureau DiDutch hebben een verpakking voor soep ontworpen met braille op het label. Het is de eerste levensmiddelenverpakking met braille op de Nederlandse markt.