Foodwatch roept voor de vierde keer Suikermaxdag uit

suiker-pixabay

Foto: Pixabay

Kinderen krijgen te veel suiker binnen. Ze eten dagelijks twee keer de geadviseerde hoeveelheid. Foodwatch vraagt aandacht voor de overconsumptie van suiker met de Suikermaxdag. Zaterdag 9 juli bereikten Nederlandse kinderen tussen de 4 en 8 jaar oud hun suikerlimiet voor een heel jaar.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert dat maximaal 10 procent van de dagelijkse energie-inname (calorieën) uit vrije suikers mag bestaan. Dit zijn alle toegevoegde suikers plus de suikers uit honing, siropen, vruchtensappen en vruchtenconcentraat. Suikers die van nature in fruit, groente en zuivel zitten vallen niet onder vrije suikers. Volgens Foodwatch zitten Nederlandse kinderen in de leeftijd 4 tot 8 jaar gemiddeld op 19,5 procent.

Suikermaxdag

“Bijna alle leeftijdsgroepen - met uitzondering van volwassenen boven de 71 jaar - hebben hun Suikermaxdag eerder in het jaar liggen dan zou moeten”, meldt Foodwatch. “De eerstvolgende groepen die aan hun limiet zitten zijn kinderen van 9-13 jaar (op 26 juli), daarna volgen kinderen van 1-3 jaar (10 augustus) en dan jongeren van 14-18 jaar (14 augustus).”

Suikeroverschot

De oorzaak van dit probleem ligt volgens de voedselwaakhond grotendeels bij (zwaar) bewerkte voedsel dat consumenten in de supermarkt kopen. Hier zit vaak veel suiker in. “Zelfs producten die gepresenteerd worden als 'gezond', of producten gemaakt voor kinderen blijken vaak nog steeds bommen van suiker.”

Uit cijfers van het RIVM blijkt dat iets meer dan de helft van alle geconsumeerde toegevoegde suikers uit suiker en snoepgoed (28,1 procent) en niet-alcoholische dranken (23,6 procent) komen. Daarna volgen koek en gebak (19 procent), zuivel (13,6 procent) en sauzen en smaakmakers (6,8 procent).

Reductie

Foodwatch vindt dat suikerreductie de verantwoordelijkheid is van de voedselproducenten. En in het verlengde daarvan bij de overheid, die met wetten en regels ervoor moet zorgen dat het voedsel gezonder wordt. De voedselwaakhond pleit voor een betere aanpak.

Bron: Foodwatch

Geen nieuws van Voeding Nu meer missen? Abonneer je op de nieuwsbrief en ontvang elke dinsdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief
Lees ook
Doe mee met 2diabeat tijdens de Nationale Sportweek

Doe mee met 2diabeat tijdens de Nationale Sportweek

Zoveel mogelijk Nederlanders laten genieten van sporten en bewegen, daar draait de NOC*NSF Nationale Sportweek van 16 tot en met 25 september om. Ruim 1 miljoen mensen in Nederland hebben diabetes type 2 en dit aantal stijgt hard. 2diabeat wil de opmars van diabetes type 2 stoppen door een gezonde leefstijl te promoten. Sporten en bewegen maken daar...

Onderzoek naar online motivatieprogramma op maat

Onderzoek naar online motivatieprogramma op maat

Juul Coumans ontwikkelde 'MijnLeefstijlCoach', een online programma op maat om mensen te motiveren op langere termijn gezond(er) te eten en/of meer te bewegen. Op donderdag 29 september verdedigt zij haar proefschrift 'MyLifestyleCoach - Development and evaluation of a web-based computer-tailored intervention for diet and physical activity guided by...

De echte (meer)waarde van appels en ander fruit

De echte (meer)waarde van appels en ander fruit

De lokale fruitteelt heeft het zwaar. Nieuwe toepassingen kunnen een flinke boost betekenen. Jerome Hendriks, hoogleraar neuroimmonologie, bestudeert gezondheidsbevorderende stoffen in appels. Een daarvan, florentine, springt eruit.