Foodwatch start emailactie tegen kindermarketing

attachment-kinderen-en-marketing-nog-een-keer

Kinderidolen, zoals Maya de Bij, Kabouter Plop en K3, die vaak te zien zijn op ‘ongezonde’ producten, zouden kinderen aanzetten tot overgewicht. Dat blijkt uit een onderzoek van voedselwaakhond foodwatch.

Daarom start foodwatch vanaf vandaag een e-mailactie richting Studio 100. ‘Het bedrijf zal worden gevraagd zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen en te stoppen met het aan voedselproducenten ‘‘uitlenen’’ van zijn kinderidolen voor de promotie van producten als koekjes, ijs, chips en hagelslag’, aldus foodwatch.

 

‘Categorie ongezond’

Foodwatch onderzocht van diverse Nederlandse retailers de producten met de kinderhelden van Studio 100, die via licenties reclame maken. Het betroffen in totaal vierentwintig producten in de categorieën ijs, chips, koekjes, hagelslag, vleeswaren, sap en siroop. Van alle deze producten werden de voedingswaarden bekeken. De onderzochte producten bleken allemaal in de categorie ‘ongezond’ te vallen, waarvoor de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de promotie onder kinderen afkeurt.

 

Het gebruiken van een bekend en aansprekend karakter zorgt ervoor dat kinderen van 3 tot 12 jaar producten leuker en lekkerder vinden en er meer van gaan eten, volgens foodwatch.

 

Nutrient profile model

De WHO-criteria, de zogenoemde ‘nutrient profile model’  houdt in dat producten worden beoordeeld op vet, verzadigd vet, suiker, toegevoegde suikers en zout. Ook het aantal calorieën en toegevoegde zoetstoffen spelen een rol. Twintig van de vierentwintig producten, die werden onderzocht door foodwatch, scoorden rood op suiker, vier op vet, dertien op verzadigd vet en vier op zout.

 

Kindermarketing

Voor zeventien productcategorieën geeft de WHO aan hoeveel van bepaalde voedingsstoffen er maximaal in mag zitten. Zit er meer in, dan wordt marketing gericht op kinderen afgeraden. Voor een aantal productcategorieën wordt kindermarketing hoe dan ook afgeraden, zoals voor snoep, koekjes, energiedrankjes, vruchtensappen en ijsjes. De onderzochte producten vielen voornamelijk in deze categorie.

 

FNLI

Communicatiemanager bij de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI), Magreet Schijvens-Timmermans, geeft als reactie: ‘Hoewel er onvoldoende bewijs is om te stellen dat reclame een grote bijdrage levert aan de ontwikkeling van overgewicht, heeft de FNLI begrip voor de vragen die reclame gericht op kinderen oproept. De Nederlandse levensmiddelenindustrie stelt daarom al jaren via zelfregulering beperkingen aan reclame voor voedingsmiddelen gericht op kinderen.

Sinds 1 januari 2015 is het verboden om reclame voor voedingsmiddelen te maken gericht op kinderen tot 13 jaar oud, tenzij producten aan specifieke voedingskundige criteria voldoen. Het eerdere verbod om reclame voor voedingsmiddelen te richten op kinderen onder de 7 jaar dateert uit 2010 en blijft onverminderd overeind. Verpakkingen en point-of-sale-materiaal zijn uitgezonderd van deze regels. Kinderen begeven zich namelijk met en onder begeleiding van hun ouders in winkels en levensmiddelenproducenten en supermarkten gaan ervan uit dat ouders zelf in staat zijn te besluiten wat zij voor hun kinderen kopen.’

 

E-mailactie

Om ongezonde kindermarketing te stoppen, start foodwatch vandaag een e-mailactie richting Studio 100. Consumenten kunnen de e-mailactie ondertekenen via de foodwatch-website.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Jaap Seidell: ‘Jong geleerd, oud gedaan’

Lees ook
De praktijk van Daphne Hieltjes: ‘(H)erkenning voor de opbouw van online connectie'

De praktijk van Daphne Hieltjes: ‘(H)erkenning voor de opbouw van online connectie'

Daphne Hieltjes is holistisch onlinediëtist. Ze inspireert en ondersteunt mensen naar een gezondere leefstijl.Daphne heeft eind 2019 de deeltijdstudie Voeding en Diëtetiek afgerond en is nu ongeveer een jaar onlinediëtist. Ze wist al snel dat ze niet de typische diëtist wilde worden die haar cliënten in een praktijk ziet. Het plaatsonafhankelijk zijn...

Liesbeth van Rossum: ‘Gezonde leefstijl moet coronamaatregel zijn’

Liesbeth van Rossum: ‘Gezonde leefstijl moet coronamaatregel zijn’

‘Neem gezonde leefstijl op als een coronamaatregel.’ Dit is het dringende advies van hoogleraar Liesbeth van Rossum aan de overheid. Dit betekent dat niet alleen de kans op ernstige coronacomplicaties omlaag kan gaan, maar ook die op andere ziektes.Liesbeth van Rossum is internist en hoogleraar aan het Erasmus MC en voorzitter van het Partnerschap Overgewicht...

Voortdurende coronacrisis heeft lange termijn invloed op leefstijl kinderen

Voortdurende coronacrisis heeft lange termijn invloed op leefstijl kinderen

De kloof tussen kinderen die gezond en ongezond leven wordt als gevolg van de coronacrisis en de lockdowns alleen maar groter. Dat blijkt uit de nieuwste resultaten van een onderzoek van kinderartsen van het Maastricht UMC+ en andere ziekenhuizen.De Maastrichtse kinderarts Anita Vreugdenhil pleit voor een landelijke aanpak om de leefstijl van kinderen...