Frankrijk wil belasting heffen op palmolie vanwege verzadigde vetten

attachment-Nutella2

Frankrijk wil de belasting op palmolie met 300% verhogen vanwege het hoge gehalte aan verzadigde vetten en de bijbehorende gezondheidsrisico’s. Het voorstel dat de naam Nutella tax kreeg vanwege de aanwezigheid van de olie in Nutella, moet nog worden goedgekeurd.

De chocoladespread Nutella van de Italiaanse producent Ferrero, is zeer populair in Frankrijk. De Fransen consumeren 100 miljoen potten per jaar. De voorgestelde belasting zou de prijs van een kilo Nutella verhogen met 6 eurocent.

 

Verzadigde vetten

Tijdens het congres gehouden op de Health Ingredients vertelde Fabrice Turon van FAT Associes dat de verzadigde vetten in palmolie een minimaal onderdeel uitmaken van de consumptie in vergelijking met dierlijke vetten. Hij verwacht dat er echter meer wetgeving zal komen op verzadigde vetten. Hij verwees ook naar de intussen afgelaste vettax in Denemarken. “Dit betekent een dilemma voor palmolie en een kans voor zonnebloemolie.”

 

Palmolievrij

Hij liet zien dat er steeds meer producten op de markt komen met de claim palmolievrij. Deze trend begon vanwege duurzaamheid. Voor de productie van palmolie werd veel tropisch regenwoud gekapt in Indonesië. De claim palmolievrij begon al voordat de stappen werden gezet om de olie te verduurzamen.

Er zijn echter steeds meer producten op de markt zonder palmolie, maar dit niet claimen, omdat ze het niet doen vanwege duurzaamheid maar vanwege gezondheid. Ze vervangen palmolie door raapzaadolie of high oleic zonnebloemolie. Beide oliën hebben een lager gehalte aan verzadigde vetten en geen transvetten.

 

Lees ook op Voeding Nu online:

Verzadigd vet in de voeding te langzaam teruggedrongen

Hoge Gezondheidsraad België: beperk transvetzuren van industriële oorsprong

Meer over
Lees ook
Beyond Meat maakt ‘burgers’ voor McDonald’s

Beyond Meat maakt ‘burgers’ voor McDonald’s

Beyond Meat kan binnenkort mogelijk nog een grote fastfoodketen aan zijn klantenbestand toevoegen: McDonald’s. De fabrikant van vleesvervangers heeft een plantaardig alternatief ontwikkeld voor de BLT burgers.Vooralsnog gaat het om een lokale proef in Canada. Bij 28 restaurants in de Canadese provincie Ontario zet McDonald’s een plantaardige burger...

FrieslandCampina toont 3 trends en 7 microtrends voor 2019-2020

FrieslandCampina toont 3 trends en 7 microtrends voor 2019-2020

FrieslandCampina heeft voor het eerst een trendrapport gemaakt voor het jaar 2019-2020. Hieruit komen drie hoofdtrends en ook een aantal microtrends naar voren. Wat waren de bevindingen van het Nederlandse zuivelbedrijf?Elk jaar worden verschillende trends voor de voedingsmiddelenindustrie op een rijtje gezet voor het volgende jaar. Voor het eerst heeft...

Albert Heijn winnaar Liegebeest 2019

Albert Heijn winnaar Liegebeest 2019

Albert Heijn is gekozen als Liegebeest 2019 in de verkiezing van Wakker Dier. De supermarktketen kreeg 7.000 van de in totaal 19.000 uitgebrachte stemmen.Albert Heijn kreeg zijn nominatie vanwege de verpakking van de AH kip, waarop staat dat de kip ‘meer ruimte’ heeft. Volgens Wakker Dier geeft de supermarktketen haar kippen echter de minste ruimte,...