Frankrijk wil belasting heffen op palmolie vanwege verzadigde vetten

attachment-Nutella2

Frankrijk wil de belasting op palmolie met 300% verhogen vanwege het hoge gehalte aan verzadigde vetten en de bijbehorende gezondheidsrisico’s. Het voorstel dat de naam Nutella tax kreeg vanwege de aanwezigheid van de olie in Nutella, moet nog worden goedgekeurd.

De chocoladespread Nutella van de Italiaanse producent Ferrero, is zeer populair in Frankrijk. De Fransen consumeren 100 miljoen potten per jaar. De voorgestelde belasting zou de prijs van een kilo Nutella verhogen met 6 eurocent.

 

Verzadigde vetten

Tijdens het congres gehouden op de Health Ingredients vertelde Fabrice Turon van FAT Associes dat de verzadigde vetten in palmolie een minimaal onderdeel uitmaken van de consumptie in vergelijking met dierlijke vetten. Hij verwacht dat er echter meer wetgeving zal komen op verzadigde vetten. Hij verwees ook naar de intussen afgelaste vettax in Denemarken. “Dit betekent een dilemma voor palmolie en een kans voor zonnebloemolie.”

 

Palmolievrij

Hij liet zien dat er steeds meer producten op de markt komen met de claim palmolievrij. Deze trend begon vanwege duurzaamheid. Voor de productie van palmolie werd veel tropisch regenwoud gekapt in Indonesië. De claim palmolievrij begon al voordat de stappen werden gezet om de olie te verduurzamen.

Er zijn echter steeds meer producten op de markt zonder palmolie, maar dit niet claimen, omdat ze het niet doen vanwege duurzaamheid maar vanwege gezondheid. Ze vervangen palmolie door raapzaadolie of high oleic zonnebloemolie. Beide oliën hebben een lager gehalte aan verzadigde vetten en geen transvetten.

 

Lees ook op Voeding Nu online:

Verzadigd vet in de voeding te langzaam teruggedrongen

Hoge Gezondheidsraad België: beperk transvetzuren van industriële oorsprong

Meer over
Lees ook
Delhaize introduceert Nutri-Score-korting

Delhaize introduceert Nutri-Score-korting

Bij AH-zusterbedrijf Delhaize is deze week een loyalityprogramma van start gegaan waarbij klanten korting krijgen op producten met een Nutri-Score A of B.Het programma is gekoppeld aan de Plus-klantenkaart van de keten, schrijft Distrifood. Vanaf vandaag tot en met 31 december krijgen klanten op vertoon van de kaart in alle supermarkten en online 20...

HAK kartrekker in Nutri-Score-karavaan

HAK kartrekker in Nutri-Score-karavaan

Groente-en peulvruchtenfabrikant HAK start deze week met het leveren van producten voorzien van het voedselkeuzelogo Nutri-Score. Een korte inventarisatie laat zien dat nagenoeg alle HAK-producten een A krijgen. Van de 81 producten krijgen er slechts drie een B en drie een C, de rest krijgt A.Het is niet heel opvallend dat de groenteproducten erg goed...

Productnieuws: Meet Jack en Bolscher produceren samen vegan jackfruit producten

Productnieuws: Meet Jack en Bolscher produceren samen vegan jackfruit producten

Start-up Meet Jack en vleesproducent Bolscher werken per september samen aan de productie en verkoop van vegan jackfruitproducten.Jackfruit is een vrucht die snel groeit, weinig water verbruikt en pesticiden afstoot. Het vruchtvlees van jackfruit is eetbaar en heeft een stevige bite. Meet Jack Meet Jack ontwikkelde de afgelopen twee jaar verschillende...