Frequent gebruik antibiotica bij kinderen verhoogt later kans op obesitas en astma

attachment-antibiotica-A1100x825

Kinderen die langdurig antibiotica krijgen, hebben later meer kans op obesitas en astma. Het gaat hierbij om antibiotica van het type macrolide. Dit type verandert waarschijnlijk voor lange tijd de bacteriesamenstelling van de darmen, waardoor ongunstige bacteriën de darmen domineren en goede bacteriën worden verdrongen.

Een internationale onderzoeksgroep van Finse, Duitse kennisinstellingen en Nederlandse onderzoekers van de Universiteit Wageningen heeft de grootste effecten van macrolide-antibiotica (zoals azithromycine en clarithromycine) in kaart gebracht. Het team onderzoekers vond in de gegevens een sterke bevestiging van de relatie tussen vroeg antibioticagebruik van het type macrolide en de latere gevolgen voor de gezondheid. De resultaten van de studie worden deze week in Nature Communication gepubliceerd.

Meer kans op astma en hogere BMI

De onderzoekers bestudeerden een groep van 42 kinderen in de leeftijd 2 tot 7 jaar die allen bijvoorbeeld dezelfde maaltijden gebruikten, en waarvan zij nauwkeurig de gezondheidsstatus kenden en het antibioticagebruik – speciaal tegen de veelvoorkomende oorontsteking.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat de macrolide-antibiotica een effect hebben op astma en de body mass index (BMI). Dit effect is groter dan bij gebruik van penicilline of andere antibiotica. Het onderzoeksteam was in staat een reeks bacteriën te identificeren die de BMI-toename verklaart. Ook worden verschillende bacteriegroepen in verband gebracht met de ontwikkeling van obesitas.

Minder goede darmbacteriën

Ook constateerden zij een soortgelijk effect van macrolide op de micro-organismen in de darmen. Het betekent dat bij veelvuldig antibioticagebruik in het darmstelsel geleidelijk een selectie naar ongunstige bacteriën plaatsvindt. Een voorbeeld is het verminderde voorkomen van de Akkermansia-bacterie waarvan vaststaat dat die de obesitasontwikkeling bij muizen weet te beteugelen.

Verlaagd niveau galzouthydrolase

Tot slot vonden de onderzoekers dat het gebruik van de macrolide-antibiotica verband houdt met een verlaagd niveau van het enzym galzouthydrolase. Van dit enzym is in eerder dieronderzoek aangetoond dat een verhoogde concentratie de kans op obesitas via voeding kan verlagen.

 

 

Lees ook
Een week lang suikervrij

Een week lang suikervrij

Van 7 t/m 13 juni vindt voor de vierde keer de Nationale Suiker Challenge plaats. Doel: een week lang zonder toegevoegde suikers eten en drinken. Organisator Diabetes Fonds hoopt met de campagne 75.000 mensen zo ver te krijgen.

Suikerhoudende drank en overgewicht: Pas op met limonade

Suikerhoudende drank en overgewicht: Pas op met limonade

Uit Voeding Nu 3: Suikerhoudende dranken houden verband met gewichtstoename en overgewicht, ook bij jonge kinderen. Wat zijn de consumptiegewoonten van deze groep als het gaat om suikerhoudende dranken? En kunnen gegevens hierover aanleiding zijn voor beter voedingsbeleid?

CBS: Overgewicht jongeren licht toegenomen

CBS: Overgewicht jongeren licht toegenomen

Het overgewicht onder jongeren van 4 tot 25 jaar is in de periode 2019-2020 licht toegenomen.