Gebruik van soja en rode klaver gunstig bij overgangsklachten

attachment-Sojabonen-A1100x825

Het gebruik van soja en rode klaver kunnen tijdens de overgang zorgen voor het verminderen van opvliegers en vaginale droogheid. Dat blijkt uit een onderzoek van het Erasmus MC. Het onderzoek is gepubliceerd in The Journal of the American Medical Association (JAMA).

In de Westerse landen kiest bijna de helft van de vrouwen voor natuurlijke middelen om overgangsklachten waaronder opvliegers, vaginale droogheid en nachtelijk zweten te verminderen. Gemiddeld heeft tachtig procent van de vrouwen last van deze klachten als gevolg van de verminderde productie van het vrouwelijke hormoon oestrogeen.

De onderzoekers onderzochten wat het effect was van plantaardige therapiën op overgangsklachten tijdens de menopauze. De middelen zijn vaak vrij verkrijgbaar maar er is geen of amper bewijs of het een gunstig effect heeft op overgangsklachten.

Zestig wetenschappelijke studies, waarin  gegevens van 6653 vrouwen bekend waren, werden geanalyseerd.

 

fyto-oestrogenen

De onderzoekers vonden een positief effect bij het gebruik van fyto-oestrogenen. Dit zijn plantaardige stoffen die op het vrouwelijk geslachtshormoon oestrogeen lijken. De onderzoekers vergeleken twee groepen met elkaar. Eén groep gebruikte 10-100 mg fyto-oestrogenen of isoflavonen (een groep fyto-oestrogenen) en de andere groep slikte een placebo. De vrouwen die fyto-oestrogenen of isoflavonen gebruikten, hadden vergeleken met de andere groep, minder last van vaginale droogheid en gemiddeld één opvlieger minder.

Soja en rode klaver

Isoflavonen zitten voornamelijk in soja (peulvruchten), granen en enkele groenten. Ook rode klaver bevat veel isoflavonen. Daarnaast zijn er ook supplementen die isoflavonen bevatten. Volgens de onderzoekers is er over kruidengeneesmiddelen waaronder zilverkaars en Chinese kruiden nog onvoldoende bewijs om te zeggen dat ze gunstig zijn voor het verminderen van overgangsklachten.

De onderzoekers raden aan om het effect van plantaardige therapiën op de lange termijn te onderzoeken. Ook raden zij aan vrouwen die plantaardige middelen willen gebruiken altijd een arts moeten raadplegen.

Lees ook
Verschillen in gezondheid bij plantaardige kazen

Verschillen in gezondheid bij plantaardige kazen

Plantaardige alternatieven voor kaas verschillen onderling in gezondheid, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. De varianten op basis van noten zijn gezonder dan de producten met kokosolie.

Voedingscentrum reageert op Schijf for Life

Voedingscentrum reageert op Schijf for Life

Gisteren lanceerde een groep diëtisten de Schijf for Life, een plantaardig alternatief voor de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Marije Seves, expert duurzaam eten bij het Voedingscentrum, reageert op de Schijf for Life.

Diëtisten presenteren plantaardige variant op Schijf van Vijf

Diëtisten presenteren plantaardige variant op Schijf van Vijf

Een groep van zeven diëtisten introduceert vandaag de Schijf for Life, een plantaardig en duurzaam alternatief voor de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Bijna 200 diëtistenpraktijken gaan de voedingsschijf gebruiken.