‘Gebruik van streekproducten drukken kosten in de zorg’

attachment-koeien-streekproducten

Volgens topkok Jelle Ferwerda helpt het gebruik van streekproducten in de zorg tegen het gebruik van dure bijvoeding en medicijnen. Ook dringt het de voedselverspilling terug, zo vertelt Ferwerda aan dagblad Trouw.

Ferwerda is kok en sinds zeven jaar werkzaam bij de Sint Maartenskliniek in Nijmegen. Sinds zijn komst leveren plaatselijke boeren voedsel aan de kliniek. Volgens Ferwerda levert deze aanpak gezondheidswinst op voor de patiënten, bespaart het een fors bedrag aan medicijnen en is de voedselverspilling tot 1 procent beperkt, waar 30 tot 40 procent normaal is. Ferwerda: ‘Betere kwaliteit eten bespaart zorginstellingen veel kosten. Dat zit niet alleen in minder voedselverspilling. Mensen die beter eten krijgen, zijn gezonder. Dat bespaart dure bijvoeding en medicijnen. Ik ken instellingen waar die besparing oploopt tot jaarlijks 50.000 tot 100.000 euro.’

 

Diverzio

Met hulp van stichting Diverzio haalt de Sint Maartenskliniek nu 40 tot 60% van het voedsel uit de regio. Stichting Diverzio is opgericht om patiënten en personeel van zorginstellingen in Nederland te voorzien van duurzaam geteeld, vers en smakelijk voedsel. Oprichter Koen Nouws Keij: "We doen enerzijds aan bewustwording door het geven van workshops, lezingen en congressen. Anderzijds willen we de theorie in praktijk brengen in de verschillende regio's.

 

Goedkoper

De directie let natuurlijk op de kosten, maar streekproducten zijn goedkoper en door de goede smaak van het eten wordt er veel minder weggegooid.’ De ontvangst bij de patiënten is wisselend, het verhaal achter de streekproducten moet meer naar voren komen. Dat geldt vooral voor de patiënten die hier kort liggen’, aldus voorzitter Jan van Hunen van de patiëntenadviesraad de Sint Maartenskliniek.

 

Lees ook op Voeding Nu online:

Kosten speciale voeding explosief gestegen

Ondervoeding duurder dan obesitas

Consument vindt biologisch, fairtrade en lokale producten even belangrijk

Meer over
Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...