Geen verschil tussen water en dranken met zoetstoffen op glucosehuishouding

attachment-suiker-vn-3

Water wordt aanbevolen als de beste vervanger voor suikerhoudende dranken bij diabetes, voor de controle van de juiste glucosehuishouding van het lichaam. Maar hoe zit het met dranken met zoetstoffen, die ervan verdacht worden invloed te hebben op het diabetesrisico?

Een team onderzoekers van het St. Michael’s ziekenhuis en de medische faculteit in Toronto deed er een literatuuronderzoek naar. Ze presenteerden hun bevindingen tijdens het 37e internationale symposium over diabetes en voeding dat van 12 tot 15 juni in Kerkrade plaatsvindt.

RCT's bekeken

De onderzoekers voerden een literatuuronderzoek uit waarin ze keken naar resultaten van randomized controlled trials (RCT’s) die de effecten van dranken met zoetstoffen op de glucosehuishouding van het lichaam onderzochten in vergelijking met effecten van water of suikerhoudende dranken.  Ze includeerden zeven RCT’s waarin gekeken werd naar het HbA1c-gehalte, plasma-glucoseniveaus, plasma-insulineniveaus en insulineresistentie (HOMA-IR-test).

Effect op glucosehuishouding

De onderzoekers concluderen dat dranken met niet-calorische zoetstoffen niet slechter zijn dan water als het gaat om hun effect op de glucosehuishouding van het bloed en de controle daarvan.

Lees ook
Vierde Nationale Suiker Challenge van start

Vierde Nationale Suiker Challenge van start

Gisteren ging de vierde Nationale Suiker Challenge van start. Dit jaar proberen 50.000 Nederlanders een week lang geen producten te eten en te drinken met toegevoegde suikers.

RIVM: afspraken met voedingsindustrie over suiker en zout hielpen nauwelijks

RIVM: afspraken met voedingsindustrie over suiker en zout hielpen nauwelijks

Het is een soort terugkomend ritueel: het RIVM ontdekt jaarlijks opnieuw dat ondanks het Akkoord Verbetering Productsamenstelling, Nederlanders nog steeds te veel zout en suiker binnenkrijgen. “Er had meer kunnen worden bereikt als voor meer producten afspraken gemaakt waren”, aldus het RIVM.

Een week lang suikervrij

Een week lang suikervrij

Van 7 t/m 13 juni vindt voor de vierde keer de Nationale Suiker Challenge plaats. Doel: een week lang zonder toegevoegde suikers eten en drinken. Organisator Diabetes Fonds hoopt met de campagne 75.000 mensen zo ver te krijgen.