Gepersonaliseerd voedsel uit de 3D-printer

3d food printer

(Copyright: creativemachineslab)

 

Wageningen Universiteit en de Technische Universiteit Eindhoven gaan samen een intelligent model ontwikkelen, dat de kans van slagen van 3D-geprint voedsel aangeeft.

Het ontwikkelen van dit model is onderdeel van PRINTYOURFOOD, een gezamenlijk project van de WUR en de TU/e. Zij hebben nu financiering ontvangen van NWO-domein TTW om een zogenoemde digital twin te ontwikkelen: een intelligent model dat kan inschatten of een recept zal slagen. Dit model zou in de toekomst dan in andere 3D-printers te implementeren moeten zijn.

Het richt zich op de gezonde samenstellingen van 3D-voeding. “Daar is nu nog een kennishiaat”, vertelt Maarten Schutyser, universitair hoofddocent bij de WUR en projectleider van PRINTYOURFOOD. “Sommige bedrijven printen al 3D Food in mooie vormen, maar er zijn nog weinig geslaagde printprocessen ontwikkeld waarbij gevarieerd kan worden met gezonde samenstellingen van voedsel. Daarom gaan we onderzoeken wat er mogelijk is met eiwitstructuren, koolhydraten, vetten en vezels en hoe ze geslaagd en gevarieerd in 3D Food verwerkt kunnen worden. Nu gaan er daarbij nog vaak dingen mis, waardoor het eindproduct mislukt. We gaan het printgedrag en de texturen onderzoeken, om meer vat op het proces en het eindproduct te krijgen.”

Het te ontwikkelen intelligente model moet advies geven over het optimale printproces, inschatten of recepten wel of niet uitvoerbaar zijn en of deze wel voor de gewenste producttextuur zorgen. In principe is 3D Food Printing goed in te zetten om gezonde, gepersonaliseerde voeding te produceren, aldus Schutyser: “Een vitamine toevoegen, een andere hoeveelheid eiwit of koolhydraten: het kan ouderen, maar ook herstellende en sportieve mensen stimuleren een gezond dieet te volgen.”

Binnen het project gaan drie promovendi en een team van ervaren onderzoekers samenwerken met een drietal bedrijven: Lamb Weston, Ruitenberg Ingredients en Gastronology | 3D Food Works. Zij hebben al interesse getoond in het gebruik van de digital twin en leveren een financiële bijdrage.

Lees ook
Utrechtse onderzoekers verbinden voeding en farmacologie

Utrechtse onderzoekers verbinden voeding en farmacologie

Voedingsstoffen kunnen een verrassend vergelijkbare werking hebben als geneesmiddelen. Dat concluderen farmacologen van de Universiteit Utrecht (UU) nadat ze ruim tweehonderd onderzoeken naar voedingsmiddelen inventariseerden.

Nederlander wil wel minder snoepen, maar gezond aanbod ontbreekt

Nederlander wil wel minder snoepen, maar gezond aanbod ontbreekt

Tweederde van de Nederlanders wil minder snoepen en snacken of is hier al actief mee bezig, maar gebrek aan gezond aanbod maakt het lastig. Dat blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum.

Verschillen in gezondheid bij plantaardige kazen

Verschillen in gezondheid bij plantaardige kazen

Plantaardige alternatieven voor kaas verschillen onderling in gezondheid, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. De varianten op basis van noten zijn gezonder dan de producten met kokosolie.